Hlavní obsah

Papež kouřil trávu aneb výstava umění 60. let

V Brně se ve středu představí výstava, která mapuje nejen psychedelické umění 60. let. Projekt The Pope Smoked Dope - Papež kouřil trávu už loni sklízel úspěchy v Praze. Nyní se přestěhoval do Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně. Zdeněk Primus pro něj shromáždil téměř 1000 exponátů. Jsou mezi nimi plakáty ze San Franciska, kde se psychedelické umění zrodilo, obaly desek nebo dobové výtisky časopisů.

Článek

Vedle americké tvorby výstava přináší i zajímavosti z české bigbítové scény 60. let. Je jich ale méně než těch amerických. "České dobové plakáty jsou velice vzácné. Většinou se jich vytisklo jen velmi málo a všechny se vylepily. Dochovaly se většinou jen tehdy, když si pár výtisků schoval grafik, nebo když plakát strhl některý z fanoušků," řekl novinářům Primus.

Myšlenka upořádat výstavu se podle Primuse zrodila právě na nádvoří brněnského Místodržitelského paláce při koncertu Vladimíra Mišíka. Poté následovaly tři roky práce a hledání obtížně dostupných materiálů. Primus exponáty získával z bazarů i od sběratelů a pamětníků v USA, Německu či Dánsku. Za původní plakát na festival ve Woodstocku neváhal zaplatit 1000 dolarů.

"Stal se ze mě vlastně kronikář té doby. Překvapilo mě, jak vstřícně se ke mě lidé chovali. Kamkoliv jsem přišel a promluvil o svých plánech, tam mi vyšli vstříc," řekl Primus, který je sám pamětníkem 60. let. Výstava ho vtáhla natolik, že "na stará kolena" začal hrát na elektrickou kytaru. "Hraji každý den. Dnes jsem začal v sedm ráno. Ale zatím je to špatné," podotkl.

Filmy i živá hudba

Výstava podle Primuse není určena jen pro pamětníky 60. let, ve kterých vyvolá především nostalgii. Na své by si měli přijít i mladí lidé. "Uvidí něco, co neznají. Obal gramodesky je proti malým cédéčkům skutečný obraz," míní Primus. Některé exponáty poskytla také hostitelská Moravská galerie. "Velmi cenný je například plakát pro skupinu Plastic People of the Universe, který se mi před několika lety podařilo pro galerii získat," řekla kurátorka brněnského provedení výstavy Marta Sylvestrová.

Výstava má bohatý doprovodný program v podobě koncertů a filmových projekcí. Snímky s rockovou tematikou, z nichž mnohé jsou dosud pro české diváky neznámé, budou promítány až do května v přednáškovém sále brněnského Uměleckoprůmyslového muzea a v městském kině Scala. Vedle filmů skupiny The Beatles je na programu třeba Bezstarostná jízda, záběry z velkých rockových festivalů ve Woodstocku a Newportu nebo snímek The Rolling Stones Rock and Roll Circus.

Po skončení brněnské výstavy zamíří exponáty postupně do Olomouce, Pardubic a Jihlavy. Podle Primuse ale projevily zájem i galerie v Tokyu, Londýně a San Francisku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám