Hlavní obsah

Pán prstenů vládl Oscarům, proměnil všech 11 nominací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Říká se: do třetice všeho dobrého i zlého. V případě trilogie Pán prstenů to platí do posledního písmenka. Závěrečný díl Návrat krále v hollywoodském kině Kodak při udílení 76. výročních cen americké Akademie filmových umění a věd proměnil ve zlaté sošky Oscarů všech 11 nominací. Po Benu Hurovi a Titaniku se stal třetím jedenáctioscarovým filmem.

Foto: Petr Brdičko

Výhled na Pitárné z východní části

Článek

Svého prvního Oskara za režii se dočkal Peter Jackson, který byl v této kategorii nominován i za první díl Společenstvo prstenu. Letos si však tento Novozélanďan do Los Angeles přijel ještě pro dva další Oscary - za adaptovaný scénář a za nejlepší film. V pondělí ráno našeho času tak získal stejný počet zlatých sošek jako Steven Spielberg, který předával cenu pro nejlepší film.

Jackson po Oscarovi velmi toužil, ovšem předchozí dva díly trilogie u akademiků neuspěly.

"Jsem skutečně poctěn. Dopřáli jsme mi neuvěřitelnou nepřekonatelnou noc," uvedl Jackson. " Ulevilo se mi, že akademie a její členové nás podpořili, že viděli skřety a čaroděje v nezapomenutelné fantasy tohoto roku." Jackson také vzdal čest týmu tvůrců, bez nichž by "neohrabaný text" nemohl ožít.

Úspěch slavili i herci ocenění Zlatými glóby

Drama Clinta Eastwooda Tajemná řeka sice známému herci a režisérovi další sošku Oscara nepřinesla, oceněni však byli Sean Penn za hlavní roli a Tim Robbins v roli vedlejší. Nejlepší herečkou se stala Charlize Theronová za své ztělesnění vraždící lesbické prostitutky ve filmu Monster a Renné Zellwegerová dostala Oscara na ztvárnění vedlejší role v historickém filmu Návrat do Cold Mountain. S prázdnou naopak odešli aktéři filmu Ztraceno v překladu, který zdatně konkuroval Pánovi prstenů na Zlatých glóbech. Zlatou sošku si odnesla jen režisérka Sofia Coppola za původní scénář.

"Je jediná věc, kterou herec ví - neexistuje nic takového, jako je nejlepší herecký výkon. To dokazují všichni ti velcí herci, s nimiž jsem byl nominován," řekl Sean Penn, který se oficiálním projevům raději vyhýbá.

"Byl to neuvěřitelný rok," uvedla Theronová. Hlas se jí zlomil, když děkovala matce, která tolik obětovala, aby jí pomohla začít s kariérou modelky a herečky: "Nejsou slova, která by vyjádřila, jak moc tě miluji."

Zellwegerová, které byla v posledních dvou ročnících dvakrát nominovaná na nejlepší herečku za výkony v Deníku Bridget Jonesové a v Chicagu, poděkovala agentovi: "Děkuji za sen větší, než o jakém jsme si kdy odvážila snít."

Želary ani Most neuspěly

Snímek Želary Ondřeje Trojana ve finále nestačil na kanadský snímek Invaze barbarů, který byl od počátku favoritem. Jisté světélko naděje však bylo. Ani druhý český zástupce v oscarovém klání v podobě krátkometrážního filmu Most, vyrobeného v česko-americké produkci, na Oscara nedosáhl. V tomto případě u akademiků uspěl snímek Two Soldiers.

Komik Jim Carey předával Oscara za celoživotní přínos filmu režisérovi, scénáristovi, herci a producentovi Blake Edwardsovi, který v paměti diváků zanechal nesmazatelnou stoupu sérií filmů o Růžovém panterovi s Peterem Sellersem v roli ztřeštěného komisaře Clouseaua.

Mezi jeho další snímky patří například Snídaně u Tiffanyho (1961) s Audrey Hepburnovou, Velký závod (1995) či Victoria (1982), za který byl poprvé a naposledy nominován na Oscara za scénář.

76. ročník výročních cen Akademie filmových umění a věd
Film
Pán prstenů: Návrat krále - Barrie M. Osborne, Peter Jackson and Fran Walshová
Herec v hlavní roli
Sean Penn - Tajemná řeka
Herec ve vedlejší roli
Tim Robbins - Tajemná řeka
Herečka v hlavní roli
Charlize Theronová - Monster
Herečka ve vedlejší roli
Renée Zellwegerová - Návrat do Cold Mountain
Režie
Peter Jackson - Pán prstenů: Návrat krále
Neanglicky mluvený film
Invaze barbarů, Kanada
Animovaný film
Hledá se Nemo
Výprava
Grant Major - Pán Prstenů: Návrat krále
Kamera
Russell Boyd - Master and Commander: Odvrácená strana světa
Kostýmy
Ngila Dicksonová a Richard Tailor - Pán prstenů: Návrat krále
Celovečerní dokument
The Fog of War - Errol Morris and Michael Williams
Krátkometrážní dokument
Chernobyl Heart - Maryann DeLeoová
Střih
Jamie Selkirk - Pán prstenů: Návrat krále
Masky
Richard Taylor and Peter King - Pán prstenů: Návrat krále
Hudba
Howard Shore - Pán prstenů: Návrat krále
Píseň
Into the West z filmu Pán prstenů: Návrat krále, hudba a text: Fran Walshová, Howard Shore a Annie Lennoxová
Krátkometrážní animovaný film
Harvie Krumpet - natočil Adam Elliot
Krátkometrážní hraný film
Two Soldiers - natočili Aaron Schneider and Andrew J. Sacks
Střih zvuku
Richard King - Master and Commander: Odvrácená strana světa
Zvuk
Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges a Hammond Peek - Pán prstenů: Návrat krále
Speciální efekty
Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook a Alex Funke - Pán prstenů: Návrat krále
Adaptovaný scénář
Fran Walshová, Philippa Boyens a Peter Jackson za Pán prstenů: Návrat krále
Původní scénář
Ztraceno v překladu, Sofia Coppola

Červený koberec

Čerň smokingů sem tam zastínily barevné róby přítomných dam. Například Jamie Lee Curtisová pro dnešní večer zvolila blankytně modré šaty bez ramínek. Catherina Zeta-Jonesová pro změnu rudou róbu. Angelina Jolie se cítila sexy v bílých šatech z hedvábí. Hvězdy se na červeném koberci musí chvíli zdržet. Jednak aby se pozdravily navzájem a za druhé, aby poskytly rozhovor připraveným televizním štábům. Vedle sebe tak mohli například vidět Bena Kingsleyho či Tima Robinse.

V přímém přenosu z červeného koberce, který jste mohli sledovat na adrese oscar.com, se objevili i tvůrci snímku Most, včetně Vladimíra Javorského.

:. Již nyní si můžete přečíst celou řadu článků, profilů nominovaných v hlavních kategoriích či prohlédnout fotogalerii z příprav a generální zkoušky.

Reklama

Související články

OSCAR 2003: Oscarové Novinky

76. výroční ceny americké Akademie filmových umění a věd je minulostí. Letos měla Česká republika v oscarovém klání dva zástupce - snímek Ondřeje Trojana...

Výběr článků

Načítám