Hlavní obsah

Otazníky nad koncertním prostorem T-Mobile Park

Právo, Jakub Troníček, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Agentura Interkoncerts, která v Čechách pořádá vystoupení zahraničních hudebních hvězd, se pustila do realizace projektu T-Mobile Park v Praze na Chodově. Měl by tam vyrůst koncertní prostor, který pojme až 50 tisíc diváků, kde vystoupí Jethro Tull, Paul McCartney, Metallica či David Bowie. Městská část Prahy 11 s tím nesouhlasí.

Článek

"S vybudováním takového koncertního místa zásadně nesouhlasíme. Máme velmi negativní ohlasy od občanů, kteří se obávají nadměrného hluku a snížení bezpečnosti. Zároveň je celý projekt velmi neseriózní, jelikož jsme od agentury dosud nedostali žádné oficiální podklady ani analýzy," tvrdí starostka městské části Praha 11 Marta Šorfová (ODS).

Podle ní nebyly například zpracovány žádné studie vlivu na životní prostředí, nikdo prý také nebral v úvahu dopad na dopravu. "Chtějí po nás analýzu materiálu, který jsme do prostoru přivezli, abychom ho zpevnili a srovnali. Ten samozřejmě dodáme," řekl Právu Robert Porkert, šéf agentury Interkoncerts.

Zároveň dodal, že v loni říjnu dostali od odboru životního prostředí vyjádření, že mají právo pokácet uschlý a nemocný porost. "Ten objekt leží přímo u dálnice, proto by se k tomu měla mít možnost vyjádřit i policie. Kromě toho nikdo neposoudil bezpečnost celého prostoru pro takové množství lidí," domnívá se Šorfová s tím, že násep, na kterém by měly být lavičky pro deset tisíc lidí, hrozí při takovém zatížení sesuvem.

"Celou záležitost nyní posuzujeme jako černou stavbu a podle toho také jednáme," upozorňuje Šorfová a dodává, že bez souhlasu městské části podle ní nemůže T-Mobile Park na Chodově vyrůst.

Interkoncerts projekt hájí

Porkert ale vysvětluje: "Není to stavba, je to volný prostor, na kterém proběhly úpravy. Když tam budou akce, instalujeme tribuny, pódia, záchody, ploty a vše potřebné, které po skončení demontujeme. Nemusíme podávat žádost o stavební povolení, když nejde o stavbu. Tribuny a pódia se považují za scénické a filmové stavby a ty nepodléhají ani stavebnímu ohlášení."

Nový koncertní prostor by měl vyrůst na pozemcích, které si agentura chce pronajmout od soukromých vlastníků. Jeden z nich však patří pražskému magistrátu a ten zatím k pronájmu souhlas nedal.

"Bez tohoto pozemku, který leží uprostřed plochy, se podle nás investor neobejde," je přesvědčená starostka, která magistrátu doporučila, aby ho nepronajímal. Ten o tom podle informací Práva rozhodne do 14 dnů.

Koncerty se uskuteční

"Rádi bychom pozemek magistrátu z hlediska kompaktnosti také použili, ale když ho nebudeme mít, nebrání to záměru akce v T-Mobile Parku dělat," tvrdí Porkert.

Zároveň dodává, že najít s městskou částí Praha 11 společnou řeč bude velmi složité. Soudí, že naplánované koncerty Jethro Tull, Davida Bowieho, Metalliky či Lennyho Kravitze jeho agentura neodřekne a určitě je uspořádá.

Anketa

Má být v blízkosti pražského sídliště Jižní město vybudována aréna pro rockové koncerty pod širým nebem pro padesát tisíc lidí?
Ano, podobný prostor v Praze chybí. Obohatí život Jižního města
53,9 %
Ne, hluk bude v noci rušit
29,7 %
Nevím
16,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 380 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám