Hlavní obsah

Ostrov Lewis je stálou Mayovou inspirací

Právo, František Cinger

Trilogie z ostrova Lewis, kterou si získal proslulost skotský prozaik Peter May, a to i díky postavě detektivního inspektora Fina Macleoda, nedala autorovi spát. Román Ochráním tě (Host, přeložil Filip Drlík, 415 stran, 389 Kč) totiž do stejných míst přivádí paní Niamh Macfarlaneovou.

Foto: Dorian Hanuš

Peter May

Článek

Rozdíl ovšem je v tom, že Macleod přijel na ostrov vyšetřovat vraždu, kdežto Macfarlaneová pohřbít zbytky těla manžela Ruairidha po výbuchu auta v Paříži během textilního veletrhu. Spolu s ním v něm zahynula módní návrhářka Irina Větrovová, zřejmě jeho milenka. Samozřejmě je Macfarlaneová, spolumajitelka rodinného textilního obchodu Ranish Tweed, první podezřelá. Zvláště když se vyšetřování chopí francouzská policistka Sylvie Braqueová, jíž se vůbec nelíbí.

Foto: Host

Obal knihy

May opět dokazuje, že je vynikajícím znalcem gaelských dějin, s nimiž jsou Hebridy, a tedy i ostrov Lewis, spojeny. S postupným odhalováním rodinných poměrů zakladatelů firmy Ranish Tweed nabízí paletu charakterů, zapomenutých vášní, lásky i nenávisti. Přestože je z Macfarlaneové sňato podezření ze zosnování manželovy vraždy, stále není zjevné, kdo za vším stojí. A kdo bude další obětí.

Spisovatel patří ke špičce současného evropského detektivního žánru díky schopnosti vypovědět o lidech víc, než jen kdo v případu zemřel a kdo je vrahem. Lehce také spojuje několik motivů i literárních žánrů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám