Hlavní obsah

Oscary pro Scorseseho i Helen Mirrenovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Při letošním udělování Oscarů v Los Angeles se stala nejlepším filmem Skrytá identita Martina Scorseseho, který dostal také cenu pro nejlepšího režiséra. Nejlepším hercem je Forrest Whitaker za roli afrického diktátora ve filmu Poslední skotský král a nejlepší herečkou Helen Mirrenová za ztvárnění britské královny Alžběty II. ve filmu Královna.

Článek

Cenu za nejlepší neanglicky mluvený film dostal snímek o tajné východoněmecké službě Stasi Životy těch druhých debutujícího režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka.

Anglická královna a skotský král

Královna režiséra Stephena Frearse (Nebezpečné známosti) je intimním pohledem do zákulisí královské rodiny, do mysli a do srdce královny Alžběty II., ale i vysoké politiky v období po tragické smrti princezny Diany. Za snímek Královna získala Helen Mirrenová na MFF Benátky 2006 Volpiho pohár pro nejlepší herečku a také Zlatý Globus. [celá recenze]

Poslední skotský král je příběhem Idiho Amina Dady, známého jako Řezník z Kampaly. Africká Uganda se za jeho vlády v 70. letech 20. století stala peklem na zemi. Drama režiséra Kevina MacDonalda inspirované těmito událostmi se odvíjí od setkání dvou zcela odlišných lidí - zhýčkaného fešáka, mladého skotského doktora Nicholase, a zlověstného, brutálního prezidenta Amina ve famózním podání Forresta Whitakera. Režisér střídá až romantické, vyšperkované záběry plné veselí a hudby s akčními a temnými scénami. [celá recenze]

Thriller Martina Scorseseho Skrytá identita je remakem honkongského filmu Volavka. Bostonský tajný policista Billy Costigan je v něm pověřen úkolem infiltrovat zločineckou síť, které předsedá boss Costello. Billy si brzy získá Costellovu důvěru, jenže je tu také Colin Sullivan, který pro změnu infiltroval policejní složky, aby tam získával pro zločinecký syndikát cenné informace.

Sullivan stoupá po kariérním žebříčku a stává se významným členem Jednotky pro zvláštní vyšetřování. Životy obou mužů jsou hluboce ovlivněny prostředím, ve kterém se pohybují. Časem však vyjde najevo, že v systému je ještě hráč, který hraje na obě strany. Billyho i Colinova existence je rázem ohrožena a vystavena nepřátelské straně a oba muži musí vyvinout maximální úsilí, aby jejich identity nebyly odhaleny a oni zachránili svůj protějšek. A tím i sebe.

Vedlejší role pro Hudsonovou a Arkina

Nejlepší výkon v mužské vedlejší roli podal v roce 2006 podle akademiků dvaasedmdesátiletý Alan Arkin. Sošku mu porota udělila za roli požitkářského a vulgárního dědečka v nekonvenční americké rodinné komedii Malá Miss Sunshine. Jde o prvního Oscara pro tohoto mnohonásobně nadaného umělce - rovněž mimo jiné skladatele a zpěváka - jenž byl poprvé nominován už v 60. letech minulého století. Arkinovo vítězství bylo podle agentury Reuters překvapením.

Čekalo se, že Arkinovu sošku dostane spíše Eddie Murphy za roli R & B  zpěváka v muzikálu Dreamgirls, nominovaném na osm cen. Z tohoto filmu byla ale oceněna pětadvacetiletá herečka a zpěvačka, absolventka americké verze Superstar, Jennifer Hudsonová.  [celá recenze]

Nejlepším dokumentárním filmem je Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. Ústřední postavou dokumentu o globálním oteplování je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšné kandidatuře na prezidenta přednáší veřejnosti po celém světě o nebezpečí klimatických změn.

Také nejlepší scénář pro Skrytou identitu

Cena za nejlepší scénář podle předlohy putovala k Williamu Monahanovi za drama Skrytá identita.

Oscary za kameru, výpravu a masky obdržela filmová fantazie El Laberinto del Fauno (Faunův labyrint) mexického režiséra Guillerma del Tora, nominovaná na celkem šest Oscarů. Snímek, zasazený do období frankismu, vypráví příběh dvanáctileté Ofelie, kterou hraje Ivana Baqueroová. Svou roli v něm hraje "superhmyz" a víly.

Přehled nominací a vítězů

(vítězové tučným písmem)

Nejlepší film
Skrytá identita
Babel
Dopisy z Iwodžimy
Malá Miss Sunshine
Královna
Herec v hlavní roli
Forest WhitakerPoslední skotský král
Ryan GoslingHalf Nelson
Peter O´TooleVenus
Will SmithThe Pursuit of Happiness
Leonardo DiCaprioKrvavý diamant
Herec ve vedlejší roli
Alan ArkinMalá Miss Sunshine
Jackie Earle HaleyLittle Children
Djimon HounsouKrvavý diamant
Eddie MurphyDreamgirls
Mark WahlbergSkrytá identita
Herečka v hlavní roli
Helen MirrenováKrálovna
Penelope CruzováVolver
Judi DenchováSkandální zápisky
Meryl StreepováĎábel nosí Pradu
Kate WinsletováLittle Children
Herečka ve vedlejší roli
Jenifer HudsonováDreamgirls
Adriana BarrazováBabel
Abigail BreslinováMalá Miss Sunshine
Cate BlanchettováSkandální zápisky
Rinko KikuchiováBabel
Nejlepší režie
Clint EastwoodDopisy z Iwodžimy
Stephen FrearsKrálovna
Paul GreengrassLet číslo 93
Alejandro González IárrituBabel
Martin ScorseseSkrytá identita
Neanglicky mluvený film
Po svatběDánsko
Dny slávyAlžírsko
Faunův labyrintMexiko
Životy těch druhýchNěmecko
VodaKanada
Režie
Clint EastwoodDopisy z Iwodžimy
Stephen FrearsKrálovna
Paul GreengrassLet číslo 93
Alejandro González IárrituBabel
Martin ScorseseSkrytá identita
Adaptovaný scénář
BoratSacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer, Todd Phillips
Potomci lidíAlfonso Cuarón, Timothy J. Sexton, David Arata, Mark Fergus, Hawk Ostby
Skrytá identitaWilliam Monahan
Little ChildrenTodd Field, Tom Perrotta
Skandální zápiskyPatrick Marber
Originální scénář
BabelGuillermo Arriaga
Dopisy z IwodžimyIris Yamashita, Paul Haggis
Malá Miss SunshineMichael Arndt
Faunův labyrintGuillermo del Toro
KrálovnaPeter Morgan
Dokumentární film
Deliver Us from Evil
An Inconvenient Truth
Iraq in Fragments
Jesus Camp
My Country My Country
Nejlepší hudba
BabelGustavo Santaolalla
The Good GermanThomas Newman
Skandální zápiskyPhilip Glass
Faunův labyrintJavier Navarrete
KrálovnaAlexandre Desplat
Nejlepší kamera
The Black DahliaVilmos Zsigmond
Potomci lidíEmmanuel Lubezki
IluzionistaDick Pope
Faunův labyrintGuillermo Navarro
The PrestigeWally Pfister
Nejlepší střih
BabelDouglas Crise, Stephen Mirrione
Krvavý diamantRichard Chew, Steven Rosenblum
Potomci lidíAlfonso Cuarón, Alex Rodríguez
Skrytá identitaThelma Schoonmaker
Let číslo 93Clare Douglas, Richard Pearson, Christopher Rouse
Nejlepší zvuk
ApocalyptoKevin O'Connell Greg P. Russell, Fernando Cámara
Krvavý diamantAndy Nelson, Anna Behlmer, Ivan Sharrock
DreamgirlsMichael Minkler, Bob Beemer, Willie D. Burton
Vlajky našich otcůJohn T. Reitz, David E. Campbell, Gregg Rudloff, Walt Martin
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého mužePaul Massey, Christopher Boyes, Lee Orloff
Nejlepší animovaný film
Auta
Happy Feet
V tom domě straší

Jako nejlepší krátkometrážní hraný film ocenili akademici americký muzikál West Bank Story (Příběh ze Západního břehu) režiséra Ariho Sandela. Film, odehrávající se na pozadí izraelsko-palestinského konfliktu, vypráví o milostném vztahu mezi izraelským vojákem, jehož rodiče mají stánek s falafelem, a Palestinkou, která sedí za kasou konkurenčního podniku.

Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film získala americko-australská tučňáčí story z ledové Antarktidy Happy Feet. Nejlepším krátkým animovaným filmem byl vyhlášen The Danish Poet (Dánský poeta) režisérky norského původu Torill Koveové. Oscara za zvuk dostaly Dreamgirls a za zvukové efekty Dopisy z Iwo Jimy. Na tomto snímku se podíleli dva zvukaři, Bub Asman a Alan Robert Murray, jehož otec přežil útok na ostrov Iwodžima, kde Japonci kladli za druhé světové války fanatický odpor Američanům.

Rekordní 19. nominaci letos "promarnil" zvukař Kevin O'Connell. Tentokrát byl nominován spolu se dvěma kolegy za Apocalypto režiséra Mela Gibsona. Film neproměnil ani jednu ze třech nominací v "technických" kategoriích. Gibsona, úspěšného na Oscarech z roku 1995 se snímkem Statečné srdce, mnoho osobností Hollywoodu odsoudilo za jeho antisemitské poznámky loni v létě. Sošku za nejlepší kostýmy přiřkli akademici Mileně Canonerové za film Marie Antoinetta. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám