Hlavní obsah

Oscary opět mění pravidla: nominací možná pět, možná deset

Novinky, Stanislav Dvořák

Série úprav filmových Oscarů stále nebere konce a málokdo se v tom množství změn vyzná. Ačkoliv bylo ohlášeno, že na nejlepší film roku bude nominováno 10 filmů, teď je to podle informací serveru The Hollywood Reporter zase jinak.

Foto: Mike Blake, Reuters

Diablo Cody, autorka scénáře k filmu Juno, zkouší, jak chutná Oscar.

Článek

Akademie nyní odhlasovala, že počet nominací může skončit někde mezi pěti a deseti.

Přesné číslo se prý dozvíme až v okamžiku nominací, které budou zveřejněny 24. ledna 2012.

To vyvolává řadu otázek. Ti, kteří mohou nominace ovlivnit, si nebudou jisti, mají-li vůbec bojovat za některé dobré filmy, jejichž šance na nominaci jsou poněkud nižší, když nevědí, jestli možností bude deset nebo méně. Akademie také schválila některé menší změny ohledně kategorie vizuálních efektů a animovaných filmů.

Jak uvedl šéf Oscarů Tom Sherak, akademie si nyní přeje, aby nominaci dostal film, který obdrží minimálně pět procent hlasů, což je mnohem méně než dříve. Tím pádem vznikne seznam až deseti nominací.

Z analýz, které si akademie objednala, vyplývá, že hlasující chtějí pravidelně ocenit více než pět filmů. Nominace na nejlepší film je však znakem mimořádných zásluh, a tak se vedení akademie domnívá, že pokud by si to v daném roce zasloužilo např. jen osm filmů, neměli by hlasující cítit povinnost zaokrouhlovat počet nahoru.

Ve finálním hlasování zůstane zachován preferenční systém, aby se zajistilo, že vítězný film bude mít podporu nadpoloviční většiny akademie.

O deseti nominacích na nejlepší film místo dosavadních pěti se mluví už od roku 2009. Toto rozhodnutí bylo návratem k tradicím ze 30. a 40. let.

Oscary za hudbu jsou "o ničem"

Kategorie animovaného celovečerního filmu už nově nemusí fungovat každý rok a nadále platí, že musí vyjít alespoň osm vhodných filmů, aby se mohlo volit.

Oscarová akademie se snaží zlepšit i renomé hudebních Oscarů. Přiznává, že úroveň filmových songů je nevalná. Oscary za nejlepší píseň či filmovou hudbu nemají v hudební branži váhu, a proto v Hollywoodu uvažují o tom, že pokud bude nabídka slabá, žádného Oscara neudělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám