Hlavní obsah

Oscarový režisér István Szabó byl informátorem státní policie

BUDAPEŠŤ

Maďarský oscarový filmový režisér István Szabó v pátek přiznal, že byl v 50 letech během svých studií informátorem tehdejší tajné policie. Dělal to prý kvůli tomu, aby zachránil život jednoho spolužáka.

Článek

"Práce pro státní bezpečnost byl nejodvážnější čin v mém životě, protože jsme tím po revoluci 1956 zachránili spolužáka před jistým oběšením," řekl Szabó listu Népszabadság. Není zatím jasné, jak přesně život svého spolužáka zachránil, ale listu řekl: "Říkal jsem nesmysly, abych odpoutal pozornost od osoby, kterou jsme měli chránit."

O Szabóovi, jako o člověku, který donášel maďarským úřadům na svoje spoluobčany, píše také jeden maďarský týdeník. Po brutálním potlačení maďarské revoluce v roce 1956 bylo podle maďarských historiků sledováno 1,5 miliónu Maďarů, na 200000 jich bylo buď uvězněno, nebo posláno do táborů nucených prací.

Szabó, který se narodil v roce 1938, vystudoval akademii filmového umění v Budapešti. Za film Mefisto získal v roce 1981 Oscara. Sám o filmu řekl, že je to o herci, který prodal svoji duši nacistům, aby mohl pokračovat ve své práci. Szabó je jednou z posledních známých osobností, která byla v Maďarsku označena za špióna, dalšími byl bývalý premiér Péter Medgyessy a olympijský fotbalový hráč Dezsó Novak.

Na rozdíl od dalších bývalých komunistických zemí, jako je Polsko, Česko nebo Slovensko, Maďarsko nezveřejnilo jména spolupracovníků tajné policie za komunistické éry. Szabó řekl listu Népszabadság, že jeho zpověď přispěje k osvětlení období mezi lety 1957 a 1960. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám