Hlavní obsah

Oscarový Peter Jackson zfilmoval Tolkienova Hobita. Máme první ochutnávku

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscarem oceněný režisér Peter Jackson převedl po Pánu prstenů na filmové plátno další lahůdku, kterou už všichni příznivci fantasy příběhů z dílny J. R. R. Tolkiena nedočkavě vyhlížejí. Je jí snímek Hobit: Neočekávaná cesta, který je prvním z připravované trilogie na motivy románu Hobit. Odehrává se 60 let před začátkem Pána prstenů.

Trailer k filmu Hobit: Neočekávaná cestaVideo: Warner Bros Pictures

 
Článek

Děj filmu diváky zavede do Středozemě, do dob mládí Bilba Pytlíka, kde se stanou svědky dobrodružné cesty, jejímž cílem je Osamělá hora. Tam se Bilbo vydá nárokovat si zpět ztracené trpasličí království Erebor, o které hobity připravil drak Šmak. I Bilbovi, stejně jako o šest desítek let později jeho synovci Frodovi, bude dělat průvodce a společníka čaroděj Gandalf Šedý. A je to právě výprava na Východ, při níž Bilbo potká Gluma, od kterého získá „miláška“, prsten, jenž později změní osud celé Středozemě.

Foto: Warner Bros Pictures

Role Gluma se opět ujal Andy Serkis.

Hlavní roli mladého Bilba Pytlíka ztvárnil Martin Freeman, Gandalfa si opět zahrál Ian McKellen. K dalším, kteří se ve snímku objeví, jsou fanouškům Pána prstenů známí Cate Blanchett jako Galadriel, Ian Holm v roli staršího Bilba, Christopher Lee coby Saruman, Elijah Wood jako Frodo nebo Andy Serkis v roli Gluma.

Foto: Warner Bros Pictures

Cate Blanchett jako Galadriel a Ian McKellen v roli Gandalfa.

Světová premiéra už v prosinci

Trailer k filmu Hobit: Neočekávaná cesta, jenž bude uveden také ve 3D formátu a jehož distributorem je společnost Warner Bros Pictures, přichází příhodně v době oslav 75. výročí vydání románu Hobit, který se řadí ke klíčovým dílům fantasy literatury. Román byl vydán 21. září 1937 a konec září patří Tolkienovu týdnu, do něhož spadá také Hobití den, který byl v roce 1978 vyhlášen americkou tolkienovskou společností a připadá na 22. září.

Foto: Warner Bros Pictures

Martin Freeman v roli Bilba Pytlíka.

Film Hobit: Neočekávaná cesta bude uveden ve světové premiéře 14. prosince 2012. Premiéra druhého filmu trilogie s názvem The Hobbit: The Desolation of Smaug (český název zatím nebyl zveřejněn) se uskuteční 13. prosince 2013 a snímek Hobit: Tam a zase zpátky, jenž bude dovršením Jacksonovy dobrodružné trilogie, bude mít světovou premiéru 18. července 2014.

Foto: Warner Bros Pictures

Ian McKellen jako Gandalf Šedý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám