Hlavní obsah

Oscarová Terapie láskou se skvělým Cooperem, De Nirem a Lawrencovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér David O. Russell nabízí Terapii láskou, vycizelovanou drama-komedii se slušným scénářem bez klišé a uvěřitelnými emocemi. Hlavní role obsadil na jedničku - Bradley Cooper, Robert De Niro a Jennifer Lawrencová, která za roli získala Oscara, nezklamou.

Foto: Forum Film

Bradley Cooper a Jennifer Lawrencová

Článek

Hrdinou Terapie láskou je učitel dějepisu Pat Solatano (Bradley Cooper), vztekloun, který přišel o manželku i práci a chvíli strávil v psychiatrické léčebně. Vrací se domů a začíná znovu bojovat se svými psychickými stavy i s potrhlými rodiči.

Pat se chybně upne na obnovení vztahu s manželkou. Všichni kolem vidí, že je to zbytečné, ale on v tom vidí smysl života. Proto si jen málo všímá dost atraktivní osamělé Tiffany (Jennifer Lawrencová), která má zase jiný problém - jako psychicky labilní osoba neustále každému nabízí sex, aby nebyla sama. Vymyslí si i záminku, že ho dá dohromady se ženou, jen proto, aby s ním mohla trávit čas a trénovat na taneční soutěž.

Místo, aby si vyznávali lásku, se oba značně ujetí protagonisté sprostě uráží a způsobují různé skandály na veřejnosti, což dělá film docela zábavným. Samozřejmě nakonec dojde k romanci, ale možná zajímavější než celý vztah s promiskuitní kočičkou jsou vztahy v Patově rodině. Odtud pocházejí všechny jeho problémy.

Ujetej táta

Foto: Forum Film

Rodiče Jacki Weaverová a Robert De Niro

Scénář dobře psychologicky propracoval vztah mezi tátou-magorem a synem-magorem, kteří mají oba násilnické sklony, ale v podstatě nejsou zlí a občas se spolu baví. Táta má špatné svědomí, protože v dětství si s chlapcem moc nehrál a snaží se to vynahradit nabídkou společných televizních zážitků, což „mladej“ moc nevítá, ale snaží se přemáhat.

De Niro je dojemný, když se omlouvá za své chyby z dávných dob, a současně legrační, když se hádá kvůli fotbalu a proměňuje se v excentrického televizního maniaka s různými rituály. Pat ho nesnáší a současně ho má rád.

Film je v podstatě romantičtější než většina hollywoodských pitomostí označených velkou růžovou visačkou „romantická komedie“. Občas v něm padne ostré slovo, ale takový už je život. Herecké výkony všech patří k vynikajícím, má to spád, má to hlášky, humor a skvělý rockový soundtrack.

Celkový hodnocení: 85%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám