Hlavní obsah

Oscarová písnička Shallow je prý plagiát

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscarová písnička Shallow, kterou ve filmu Zrodila se hvězda (2018) interpretují zpěvačka Lady Gaga a herec Bradley Cooper, je prý plagiát. Tvrdí to americký hudebník a zpěvák Steve Ronsen, jenž podal na interprety písně i její tvůrce žalobu.

Foto: ČTK/APInvision/Jordan Strauss

Autoři skladby Andrew Wyatt, Anthony Rossomando, Lady Gaga a Mark Ronson při oscarovém ceremoniálu letos v únoru v americkém Los Angeles

Článek

Oscarem a Zlatým glóbem oceněná skladba Shallow je podle Ronsena plagiátem jeho písničky Almost, kterou vydal v roce 2012 na albu Everything. Soudně se nyní domáhá odškodného ve výši nejméně milionu dolarů (cca 23 milionů korun). Podle zahraničních médií už k soudu dorazila žaloba na Lady Gaga. Další prý následují.

Ronsen ve svém prohlášení, které bylo zveřejněno na internetových stránkách Page Six, sdělil, že se několik měsíců pokoušel vyřešit celou záležitost takříkajíc po dobrém.

„Ve snaze o přátelské vyřešení jsem poskytl právnímu týmu Lady Gaga na jeho žádost úřední zprávu známého a respektovaného muzikologa, jenž potvrdil, že mezi písněmi jsou výrazné podobnosti v tempu, melodii, rytmu a harmonii. Právníci Lady Gaga mi dosud nedoručili oponentní zprávu jiného muzikologa, jak jsem je mnohokrát žádal,“ sdělil.

V reakci na uvedené prohlášení napsal Orin Snyder, právník Lady Gaga, že obvinění nebylo vedeno ničím jiným než touhou zbohatnout a získat publicitu.

„Jestli budou pan Ronsen a jeho právník pokračovat dál, Lady Gaga bude bojovat a vyhraje,“ stojí v odpovědi. Lady Gaga přitom není jediným autorem písničky Shallow. Kromě ní se na jejím vzniku podíleli Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt a Benjamin Rice.

V krátké době je to druhý případ, kdy byli výrazní představitelé současné popové scény obviněni z plagiátorství. Na začátku srpna porota soudu v americkém Los Angeles rozhodla, že americká popová zpěvačka Katy Perry a lidé, kteří s ní spolupracovali na písničce Dark Horse z roku 2013, stejně tak její vydavatelství, zaplatí 2,78 milionu dolarů jako odškodné raperovi Markusi „Flameovi“ Grayovi a dvěma dalším spoluautorům skladby Joyful Noise z roku 2009.

Tuto křesťanskou rapovou píseň podle předešlého verdiktu soudu ve skladbě Dark Horse napodobili a porušili tak autorská práva. Z částky 2,78 milionu dolarů (přes 64 milionů korun) má Perry zaplatit 550 tisíc dolarů (12,7 milionu korun), zbytek musí uhradit její nahrávací společnost Capitol Records.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám