Hlavní obsah

Oscarová akademie hromadně nabírá černochy a Asiaty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywood zažívá revoluci. Akademie udělující nejznámější filmové ceny světa se poprvé rozhodla zcela otevřeně a hromadně nabírat členy podle rasového a genderového klíče. Preferovány jsou ženy a menšiny, diskriminováni bílí Američané.

Foto: CBS

Herečka Halle Berry. Je tato žena bílá, nebo černá?

Článek

Akademie rozeslala 683 pozvánek nováčkům, jako jsou John Boyega (Star Wars), Emma Watsonová (Harry Potter) či zpěvačka Mary J. Blige a íránský režisér Abás Kiarostamí. Mezi významnými režiséry, scenáristy či producenty je jen málo Afroameričanů, Latinoameričanů a Asiatů, ale organizátorům se jich podařilo sehnat tolik, že tvoří 41% nováčků. Žen je 46%, což určitě převyšuje běžné poměry v hollywoodských studiích.

Ošklivka Betty posoudí kvality Woodyho Allena

Už teď kritici upozorňují, že některé nominace jsou podivné. Například Mary J. Blige. Nic proti ní, bývala (hlavně v devadesátých letech) bezesporu dobrou soulovou zpěvačkou a vydala pár kvalitních alb. Pak se objevila v nevýrazných seriálech ve vedlejších rolích. Filmová herečka to v pravém smyslu slova není. Posměch vzbuzuje třeba i hispánská hvězdička America Ferrera - béčková herečka z telenovely Ošklivka Betty. Tato osoba nyní bude posuzovat, jestli mají Woody Allen nebo bratři Coenové dostat Oscara?

Akademie měla před změnou 6261 členů. Ředitelka Boone-Isaacsová prohlásila, že musí výrazně zvýšit počet žen a příslušníků menšin do roku 2020. Proto musí každý rok přijímat více lidí, než bývalo zvykem. Akademie, která se dělí na 17 větví, rozhoduje tak, že každého nováčka musí podpořit alespoň dva členové, aby mohl dostat pozvánku. Základním požadavkem je, aby kandidát „prokázal výjimečné úspěchy na poli filmu“. O tom lze u mnoha současných kandidátů silně pochybovat.

Kdo rozhoduje o tom, kdo je menšina?

Akademie byla bezesporu silně mužská a bělošská. Až 75% procent členů byli podle oficiálních údajů muži, 92% běloši. Pozitivní diskriminace ale zavání rasismem a celá kampaň za diverzitu vzbuzuje četné otázky. Kdo to počítal? Jakou metodu volil? Jak se pozná menšina? Je třeba Halle Berry černá, nebo bílá? Ptali se lidí, zda se považují za bílé, nebo za menšinu? Nebo vyvinuli nějakou obdobu Norimberských zákonů a prozkoumali i rodiče a předky?

Když ředitelka Boone-Isaacsová smí počítat Afroameričany a není to rasismus, proč nespočítala také Židy? Zjevně se neodvážila. Asi tušila, že by jí to pak mocní hollywoodští Weinsteinové, Rudinové a Spielbergové pěkně spočítali.

Reklama

Výběr článků

Načítám