Hlavní obsah

OSA slaví sto let výstavou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nové budově Národního muzea v Praze byla dnes otevřena výstava OSA 100. Ochranný svaz autorský (OSA) na ní prezentuje svou stoletou historii. Návštěvníci se dozvědí, jak funguje, co a pro koho dělá, uvidí historické artefakty i dokumenty a čekají na ně hry a kvízy, které odhalí, jak se v hudbě orientují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na vernisáži si vystavené exponáty prohlédli (zleva) i Petr Janda, Jan Vodňanský a písničkář Miroslav Paleček.

Článek

Vernisáže, která se konala v úterý večer, se zúčastnili mimo jiné Petr Janda, Luboš Andršt, Miroslav Paleček, Jan Vodňanský, Martin Němec a další umělci. Přítomni byli i zástupci OSA a Národního muzea.

Ochranný svaz autorský v říjnu loňského roku oslavil stoleté jubileum svého založení. Je jednou z nejstarších ochranných autorských organizací na světě a institucí v československé historii vůbec. Letos na oslavy navazuje výstavou, kterou přichystal ve spolupráci s Národním muzeem. Potrvá do 29. února 2020 a otevřena bude denně od 10 do 18 hodin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vystavené exponáty připomínají hudební historii.

Nabízí spoustu zajímavostí z hudebního světa, unikátní historické artefakty z archivu OSA i Národního muzea. Národní muzeum poskytlo ze svých sbírek celou řadu předmětů, které dokumentují vývoj techniky, která umožňovala reprodukovat hudbu a mluvené slovo v uplynulých sto letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám