Hlavní obsah

Opera Met propustila dirigenta Levina kvůli obvinění ze zneužívání chlapce

Newyorská Metropolitní opera (Met) propustila dlouholetého dirigenta a hudebního ředitele Jamese Levina obviňovaného ze sexuálního zneužívání chlapců. Operní dům dospěl k závěru, že se Levine zmíněných činů skutečně dopustil, a po prosincovém dočasném přerušení spolupráce se s ním rozloučil nadobro. Informovala o tom agentura AP. Sám dirigent vinu popírá.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Dirigent James Levine

Článek

Policie podle amerických médií řeší případ zneužívání nezletilého chlapce, kterého se údajně Levine dopouštěl v 80. letech. Podobná obvinění vůči němu vznesli další tři muži.

„Vyšetřování objevilo věrohodné důkazy, že se pan Levine dopouštěl sexuálního zneužívání a obtěžujícího chování jak v době, kdy pracoval v Met, tak předtím,” uvedla opera v prohlášení k závěrům vlastního šetření, během kterého se dotazovala více než 70 lidí. Nalezla údajně rovněž důkazy, že dirigent zneužíval či obtěžoval „zranitelné umělce v rané fázi jejich kariéry”.

Čtyřiasedmdesátiletý Levine byl hudebním ředitelem Met čtyři desetiletí. Jeden z nejvýznamnějších světových dirigentů byl v letech 1986 až 2004 rovněž uměleckým ředitelem newyorské opery. Od roku 2016 s Met ze zdravotních důvodů spolupracoval jako emeritní hudební ředitel. Suspendován byl v prosinci. Veškerá obvinění v té době označil za nepodložená.

Levine je další z řady prominentních osobností kultury, které ve Spojených státech čelí podezření ze sexuálního obtěžování. Vlnu afér rozpoutal loni na podzim případ amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, kterého obvinilo mnoho žen z obtěžování a některé i ze znásilnění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám