Hlavní obsah

Olga Špátová připravuje dokument o Janu Kaplickém

Pětadvacetiletá dokumentaristka Olga Špátová strávila minulý rok se dvěma velkými muži, architektem Janem Kaplickým a zpěvákem Karlem Gottem.

Článek

Zatímco film Fenomén Gott byl odvysílán v sobotu, premiéru dokumentu Oko nad Prahou o stavbě kontroverzní Národní knihovny chystá filmařka na podzim.

„Setkávám se s lidmi, kteří mi říkají, že už bych ty lidi, co o nich točím, měla přestat hladit po hlavičce. Ale dokumentarista musí mít čisté svědomí a radost z práce,“ říká dcera dvou slavných dokumentaristů Jana Špáty a Olgy Sommerové, která za kamerou stojí od šestnácti let.

Soukromí a emoce

„Dokumentární film, to je práce s živými lidmi, s jejich soukromím a emocemi,“ vysvětluje režisérka a kameramanka a přiznává, že práci si nosí i domů. Když točila snímek o „božském Kájovi“, bylo prý u nich doma přegottováno.

„Musím si teď Karla ze srdce vyjmout a přešaltovat na blob. To už nebude taková romantika, ale politika, od Hradu po pražský magistrát, od Milana Knížáka po Pavla Béma,“ posteskla si Špátová, ale na práci se těší, je pro ni výzvou.

Jako protiváha negativnímu se navíc ve filmu objeví i „kladní hrdinové“: „Třeba Václav Havel, Adriena Šimotová, Eva Jiřičná nebo Jan Kaplický se svou rodinou a se svým týmem Future Systems. Na ty se těším.“

Jedny z nejsilnějších hlasů proti návrhu nové Národní knihovny zněly z Hradu a magistrátu. Prezident Václav Klaus ani primátor Pavel Bém jí však prý svůj názor na kameru říci nechtěli.

„Chci, aby ten film byl nadějeplný,“ prozradila Špátová. V nejbližší době ji čekají dotáčky s manželkou a dcerkou architekta, který zemřel v lednu, a také stříhání snímku. Špátová se také rozhoduje, zda bude mít film hodinovou stopáž či o něco delší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám