Hlavní obsah

Odvolanému Fajtovi nabídli post finančního ředitele Národní galerie

Jiřímu Fajtovi, který byl odvolán z místa ředitele Národní galerie (NG) kvůli smlouvě za milion, kterou s ním za jeho šéfování galerie uzavřela, nabídl jeho nástupce post finančního ředitele této instituce. V neděli to uvedla Česká televize. Předseda ČSSD Jan Hamáček to označil přinejmenším za neobratné. Poznamenal, že ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) má v poslední době jisté problémy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Fajt

Článek

Česká televize ukázala dopis, kde stálo, že odvolanému Jiřímu Fajtovi je nabídnuto „v souladu se zákoníkem práce - a) místo kurátora sbírky, b) místo finančního ředitele.“ Nabídku dostal od nového vedení NG, v čehož čele stojí Ivan Morávek.

„Je to závažné pochybení, nebo minimálně neobratnost,“ řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce Jan Hamáček, který přiznal, že dopis vidí poprvé. Jak ale uvedl, musí mít více podrobností: „Nevím, jestli musel nabídnout všechny volné pozice.“

Přiznal, že odpovědný je Ivan Morávek, který je pověřený řízením NG po odvolání Fajta.

Morávek pro ČTK uvedl že nemohl učinit jinak. Je to formální zákonný postup, který ukládá zákoník práce. „Fajt ostatně nabídku nepřijal, a v tomto okamžiku je toto téma již zcela bezpředmětné," napsal Morávek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček v České televizi.

To, že Fajta ministr kultury Antonín Staněk odvolal, však ale hájí. „Když jsem si přečetl kontrolní závěry, tak prostě musel konat a odvolat ho. Pokud někdo podepíše smlouvu na milion korun sám se sebou a nechal to podepsat člověka, který na to neměl právo, když dojde k porušení rozpočtové kázně, musíte konat.“

Dodal, že pokud by Staněk nekonal, mohl by naopak čelit kritice, že nezasáhl.

Nešlo také podle něj jen o zmíněnou smlouvu s Fajtem na kurátorské služby. „Byly tam problémy s právními službami.“ Ty se podle něj zajišťovaly externě, i když má NG vlastní právníky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Když moderátor upozornil, že Antonín Staněk neznal ani velikost rozpočtu - dvakrát opakoval, že na kulturu jde 1,8 procenta, i když je to 0,8 procenta - Hamáček to omlouval. „Dobře se nepřipravil,“ řekl Hamáček. „Má v poslední době jisté problémy,“ dodal.

Opakovaně však odmítl odpovědět, zda ho vyzve k rezignaci: „Já se k tomu vyjadřovat nebudu. Nic nebudu vzkazovat ministrovi přes média. Pan ministr má jasný úkol a já čekám, že ho splní. Chci, aby zajistil transparentní výběrové řízení (na šéfa NG), aby 31. května bylo jasné, kdo bude v komisi, jaké budou podmínky pro kandidáty.“ Naznačil, že pokud to Staněk nesplní, bude mít problémy.

Na námitku moderátora, že tak rychle nejde zařídit výběrové řízení s mezinárodní účastní, Hamáček podotkl, že na vnitru, které vede, se takováto mezinárodní výběrová řízení běžně nedělají. Doplnil ale, že co on ví, už na tom Antonín Staněk pracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám