Hlavní obsah

Očistec je románem o temnotě obsažené v každém z nás

Právo, Ema Stašová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Próza plná napětí a zvratů, o nadpozemské i hrůzné lásce, historická a zároveň ostře současná. Taková je Očista od Sofi Oksanenové. Autorka pochází z Finska, ale má estonské kořeny, je jí teprve třiatřicet let a její v pořadí třetí knihu věnčí literární ceny a mnohonásobné překlady. Celosvětové pozdvižení budí Očista oprávněně, je to totiž famózní román.

Foto: ČTK

Třetí knihu finské autorky Sofi Oksanenové zdobí literární ceny a mnohonásobné překlady.

Článek

V úvodní kapitole Očisty nalezne estonská stařena na svém dvoře ruskou dívku v zuboženém stavu. Přes oboustrannou nedůvěru si k sobě ženy začnou budovat cestu a vyprávět osudy protkané mučivými tajemstvími.

Ocitáme se na počátku devadesátých let, kdy země rozpadlého Sovětského svazu trpí chudobou a děsí se novopečených mafiánů, a zároveň se skrze vzpomínky vracíme o půlstoletí zpět. Knih odehrávajících se na pozadí nacismu a komunismu už bylo napsáno víc než dost, ovšem Oksanenová se zprofanovanými přísadami pracuje bez stopy senzacechtivosti.

Sugestivní popis sexuálního násilí

V popisech sexuálního násilí je sugestivní, až z toho do morku kosti mrazí, ale přitom se nesnaží samoúčelně šokovat. Očista je napínavá a nepředvídatelná kniha. Překvapivé je i její poselství. Nekončící zvěrstva totality i rodícího se kapitalismu jsou pouhým odvarem zla skrytého v člověku, k jehož propuknutí stačí banální záminka. Třeba jedna dětská nenaplněná láska a sesterská řevnivost, která připomene zápletku McEwanova excelentního Pokání.

Román Sofi Oksanenové uchvátí čtenáře, kteří si potrpí na silný příběh, tradiční vyprávění a obejdou se bez autorských experimentů. Kritickou námitku bychom mohli vznést snad jen vůči popisu zbytečných detailů (lístek jitrocele se pohnul ve větru atp.), do nějž zabředávají úvodní kapitoly. Jejich dynamický sled připomínající střih klipů však všechny nedostatky rychle zaplaší.

Oksanenová vypráví o temnotě, která je latentně obsažena v každému člověku. Navzdory vší odhalované hrůznosti nakonec vykřeše pro ztýrané hrdinky jiskřičku naděje, a tím z pekla vykoupí také své čtenáře. I to činí z Očisty vynikající román, který si bez jakékoli pochybnosti zaslouží být čten.

Celkové hodnocení: 95 %

Sofi Oksanenová: Očista

Vydal Odeon

Přeložil Jan Petr Velkoborský

304 strany

279 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám