Hlavní obsah

Obyčejný scénář Hellboye zachraňuje Ron Perlman

Právo, Věra Míšková

Karel Roden hraje Rasputina v americkém filmu Hellboy. Ten, kdo nemá žádný vztah ke comicsům, bude patrně film Hellboy považovat za zbytečně překombinovanou, monstry přesycenou a přitom ani ne moc napínavou akční love story, kterou si mohl odpustit. Milovníci žánru si ale přijdou na své. Právě v žánru comicsových filmů Hellyboy vyčnívá dost sympaticky.

Foto: tým B7

ilustrační foto - noční Řeka

Článek

První comics o Hellboyovi - chlapci z pekla - napsal a nakreslil Mike Mignola před jedenácti lety. Úspěch si vyžádal jednak pokračování (řada jich vyšla i v češtině), jednak se stal inspirací pro celovečerní film, který režisér Guillermo del Toro natočil v Praze a jednu z rozsahem nevelkých, ale obsahově významných rolí Grigorije Rasputina svěřil českému herci s největší hollywoodskou "praxí" - Karlu Rodenovi, který hrál už v jeho předchozím filmu Blade 2.

Hellboy přišel z pekla na svět jako čertí mimino s obrovskou kamennou rukou v roce 1944. Tehdy Úřad pro výzkum paranormálních jevů založený prezidentem Roosveltem pro boj s temnou Hitlerovou magií překazil obřad, který měl s pomocí Rasputina (toho, kterého, jak známo, se v Rusku tak dlouho nedařilo zabít) přivést na Zemi božstva chaosu Ogdruh Jahad a pomoci Hitlerovi vyhrát válku.

Vtip a nadhled zpestří obyčejnou zápletku

Nezdařilo se a nyní činí Rasputin další pokus. Hellboy, "adoptovaný" pracovníkem Úřadu profesorem Brumem (John Hurt) mezitím pořádně vyrostl a spolu s dalšími monstry (půvabný obojživelník Abe Sapien, pyrokinetička Liz Shermanová) žijí v Úřadu. Jejich posláním je chránit lidstvo před nadpřirozenými jevy...

O zápletce si lze myslet cokoliv, protože stejně jako u řady podobných filmů, v nichž nejde o nic menšího než o záchranu světa před čímkoliv, není tím nejdůležitějším. Tím je podívaná, napětí, akce. Což je sice v Hellboyovi spíš jen na průměrné úrovni, ale co ho přece jen povyšuje, je určitý nadhled, záblesky humoru, které dávají zřetelně najevo, že to, o čem se hraje, není nutno brát docela vážně.

Výborný Ron Perlman v hlavní roli

Sama titulní postava pak je v celém filmu tím nejlepším. Jednak je výborně napsaná, jednak je skvělým dílem maskérů, kteří ač denně přikovali jejího představitele Rona Perlmana na čtyři hodiny do maskérny a ponechali mu vlastní jen oční víčka, umožnili mu skutečně hrát.

A herec odvedl skvělý výkon, když dal Hellboyovi podle scénáře navzdory monstróznímu zjevu charakter docela normálního chlapa. Sice vládne nadpřirozenou silou a je nezničitelný, ale trochu ho to otravuje, protože je zamilovaný do krásné Liz (Selma Blairová), žárlí na svou chůvu - agenta Johna Meyerse, který s ní randí - a vůbec by nejradši dělal úplně normální věci.

Chvílemi připomíná českého čerta Trepifajksla, ale především je, jak někteří chlapi bývají, věčným klukem, kterého si můžete zamilovat i s jeho čertovskými rohy, z nichž měl mindráky, a tak si je upiloval.

Hellboy, USA 2004

Hellboy potřetí na papíře

Americký kreslíř a scénárista Mike Mignola vytvořil první příběhy zvláštního agenta Ústavu pro výzkum paranormálních jevů - monstra někde na půli cesty mezi Corneliem z Planety opic a Golemem rabbiho Löwa - v polovině 90. let minulého století; v češtině se o edici staralo nejprve nakladatelství Calibre, od loňského roku pražské Comics Centrum.

Před několika týdny na knihkupecké pulty doputoval už třetí svazek hellboyovských epizod: Po knihách Sémě zkázy a Probuzení ďábla se Mignola tentokrát podepsal pod sedm příběhů shrnutých v titulu Spoutaná rakev.

Jako scénárista toho Mignola Hellboyovi ani tentokrát příliš nedovolí: Vysílá podmračeného ďábelského detektiva do různých částí světa, aby svojí muskulaturou vyřídil nejrůznější podoby nadpřirozeného zla. Ale co ztrácí scénář, naštěstí dohání osobité výtvarné pojetí a atmosféra díla: Mignolův dramatický rukopis, expresivní, ostrohranná kresba pracuje nejraději s tmavými, nočními plochami, ze kterých vystupují tajemné body a obrysy a v nichž nadcházející zlo není vidět.

Když se pak v příštím okamžiku detail rozlije do celého plánu, plochu zaplní bolestivé světlo a objeví se nějaké to rohaté tělo nestvůry, čtenář a divák v této scenérii zahlédnou nejen autorské inspirace starými pověstmi a bájemi, okouzlení gotickým románem, fascinaci odvrácenou, hřbitovní stranou světa, ale naštěstí také uvolňující, černohumornou a cynickou srandu.

Autor Radim Kopáč je kritik, redaktor ČRo 3 - Vltava.

Mike Mignola: Hellboy: Spoutaná rakev. Překlad Jan Kantůrek, Comics Centrum, Praha 2004, nestránkováno, náklad neuveden, cena 599 Kč.

Režie a scénář: Guillermo del Toro, Kamera: Guillermo Navrro, Hrají: Ron Perlman, John Hurt, Selma Blairová, Karel Roden a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám