Hlavní obsah

Obrazy slavného malíře Rousseaua vidělo přes 57 tisíc lidí

Praha

Výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua si přišlo za čtyři měsíce do paláce Kinských prohlédnout 57 047 lidí. Přehlídka slavného umělce, který svou tvorbou ovlivnil mnohé další, se řadí nejen k divácky nejúspěšnějším projektům Národní galerie v Praze (NG), ale i k nejnavštěvovanějším výstavám v tuzemsku v posledních letech.

Foto: Lukáš Havlín, ČTK

U pražského Paláce Kinských čekali lidé dlouhou frontu na vstup poslední den výstavy francouzského malíře Henriho Rousseaua.

Článek

Nejnavštěvovanější výstavou NG v loňském roce byla rozsáhlá mezinárodní expozice věnovaná v jubilejním roce Karlu IV. Vidělo ji přes 92 tisíc lidí, do 5. března trvá její upravená repríza v Norimberku. Tak vysoká návštěvnost je ale v Česku výjimečná. V roce 2015 měly nejúspěšnější výstavy NG návštěvnost mezi 24 až 28 tisíc lidí, byly to přehlídky malířů české dekadence a symbolismu a výstava malíře Oskara Kokoschky.

Úspěšná byla v roce 2015 expozice, která představovala umělecké a historické předměty z českých hradů a zámků. Pořádal ji Národní památkový ústav v Jízdárně Pražského hradu a celkem ji vidělo 79 131 návštěvníků. Přes 42 tisíc lidí se přišlo v témže roce podívat na díla malířky Toyen do Muzea Kampa. Celkové údaje o návštěvnosti výstav výtvarného umění za loňský rok ještě nejsou k dispozici.

Výstavu Henriho Rousseaua NG připravila ve spolupráci s pařížským Musée d'Orsay a jeho dílo představila v dialogu se slavnými jmény světového umění jako Pablo Picasso či Frida Kahlo i významnými českými tvůrci, kteří byli tvorbou naivistického malíře ovlivněni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám