Hlavní obsah

Obraz Picassovy mladé milenky byl vydražen za 720 miliónů korun

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Za téměř 30 miliónů eur (zhruba 720 miliónů korun) získal ve středu v londýnské aukční síni Sotheby's neznámý zájemce obraz Pabla Picassa La Lecture (Četba) z roku 1932 ztvárňující malířovu mladou milenku Marii-Therese Walterovou.

Článek

Vyvolávací cena se pohybovala kolem dvaceti miliónů eur. O dražbu vzácného obrazu byl ve světě mimořádný zájem a podle agentur se v aukční síni odehrál doslova málo vídaný napínavý souboj dražitelů.

„Jsme nadšení dosaženou cenou za Picassův obraz z jeho nejslavnějšího období,“ prohlásila Helena Newmanová z dražební síně Sotheby’s. Maria-Therese byla Picassovi modelem také k olejomalbě Akt, zelené listí a busta, již před rokem newyorská síň Christie’s vydražila v přepočtu téměř za dvě miliardy korun, což je vůbec nejvyšší cena, za jakou kdy bylo nějaké umělecké dílo v aukci prodáno.

Picasso svou mladičkou múzu poznal ve svých pětačtyřiceti v Paříži v roce 1927, a protože byl v té době ženatý, tento erotický vztah úzkostlivě po dlouhá léta tajil nejen před veřejností, ale i před přáteli. Stala se na více než desetiletí jeho hlavní modelkou se záhadným monogramem MT (Marie-Therese). Po sedmi letech mileneckého vztahu se jim 5. září 1935 narodila Maja, jejíž dcera Diana Widmaier-Picassová se jako historička umění pokusila rozšifrovat, jak začal a probíhal vztah mezi Picassem a Marií-Therese, která si ho zakódovala pod zkratku PIC.

Reklama

Výběr článků

Načítám