Hlavní obsah

Obraz Karla Gotta Mona Lisa v aukci pětkrát překonal vyvolávací cenu

Na pražském Žofíně se v neděli v aukci výtvarného umění nabízelo na 250 položek umění klasické moderny, 19. století i současné scény. Jako zvláštní položka byl do aukce zařazen obraz Mona Lisa od Karla Gotta, který se vydražil za 1,7 milionu korun. Kupec za obraz i s aukční přirážkou zaplatí přes dva miliony korun.

Foto: galeriekodl.cz

Obraz Karla Gotta Mona Lisa

Článek

Aukci pořádala Galerie Kodl. Jako osmdesátá položka aukčního seznamu byl zařazen obraz Karla Gotta Mona Lisa z roku 2001. Vyvolávací cena obrazu, jehož odhadní cena se pohybovala od 400 tisíc do 700 tisíc korun, byla 350 tisíc korun. Nakonec se obraz vydražil na 1,7 milionu korun. Kupec pak včetně aukční přirážky uhradí přes dva miliony korun.

Foto: galeriekodl.cz

Obraz Karla Gotta Mona Lisa

Nejdražší položkou na aukčním seznamu byl obraz Ráj černochů surrealistické malířky Toyen s vyvolávací cenou 18 milionů korun, který se vydražil za 31,68 milionu korun včetně přirážky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Gott

Je druhým nejdražším dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů korun. Olej Ráj černochů namalovala Toyen roku 1925.

Foto: Kodl Galerie, ČTK

Obraz malířky Toyen Ráj černochů

Na nedělní aukci mělo významné místo umění 19. století, bylo představeno takřka 70 obrazů českých i vybraných zahraničních autorů (například August Bedřich Piepenhagen, Beneš Knüpfer či Václav Brožík). Jakub Schikaneder byl zastoupen prací Podzimní červánky z jeho vrcholného období s vyvolávací cenou 5,5 milionu korun.

Českou modernu kromě Toyen zastupovala řada umělců, někteří, jako třeba Mikuláš Medek, Václav Špála a František Foltýn, byli zastoupeni celými kolekcemi děl.

Ukázkou meziválečného období byl obraz Červený motocykl Josefa Čapka z roku 1937 s vyvolávací cenou sedm milionů korun. Nový majitel ho získal za 13,44 milionu korun.

Foto: galeriekodl.cz

Obraz Josefa Čapka Červený motocykl z roku 1937

Bohatě byla zastoupena i tvorba oblíbeného Václava Špály. Kromě kytic a zátiší se dražily i ukázky jeho krajinářské tvorby. Modernu dále reprezentovaly práce Karla Černého, Josefa Šímy, Jaroslava Krále nebo Otakara Kubína. Z pětice poválečných děl Mikuláše Medka byl nejdražším obrazem v aukci Příliš mnoho alkoholu II (Vodka) z roku 1965 s vyvolávací cenou pět milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám