Hlavní obsah

Obdiv a chvála překračování Stromodivů na nonverbálním pohybovém divadle

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ausgerechnet nejchladnější večery letošních prázdnin si vybralo pro premiéru brněnské Divadlo Facka, jehož členy už možná opouští mladické fanfarónství, takže se nám přejmenovali na Divadlo F. Oni aneb Touha překročit Stromodivy se jmenuje hra na dvorku mezi Moravskou galerií a brněnskou Šuřkou v Husově ulici.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Alexandr Stranke a Kateřina Hurychová jako Klauni číslo 1 a 2

Článek

Sergej Senža, pozoruhodná postava brněnského divadelnictví, rotuje už skoro dvě desetiletí kolem HaDivadla, Husy, Divadla v 7 a půl, ale i Mahenovy činohry. Původem z Ruska, proto se hlásí k odkazu projektů Ljubimovovy Taganky, ale ještě víc petrohradských Licodějů (lidí mnoha tváří) Věnceslava Polunina. Nová inscenace Oni navazuje ale nejvíc na vlastní site specific projekt Stromodivy.

Pod dohledem Smrti

Abyste o Stromodivech získali představu, tak snad jenom připomenutí, že mají blízko k novému cirkusu, ke komedii dell´arte, k nonverbálnímu pohybovému plenérovému divadlu. Je to projekt proměnlivý odehrávající se v korunách stromů a kolem nich, loni například na topolech kolem Baťova kanálu ve Spytihněvi.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Kateřina Hurychová - Klaun číslo 2 v Oni aneb Touha překročit Stromodivy.

Pro mnohé obyvatele a návštěvníky Brna může být objevem už místo činu. Vedle hotelu International pod Špilberkem oživuje vykachlíkovaný a takřka ze čtyř stran uzavřený dvůr strmý hliněný svah s několika vzrostlými stromy, keři a se zbytky zdiva opevnění proměněného v 19. století v brněnskou verzi vídeňské Ringstrasse.

Do tohoto prostoru umístil Senža magický příběh o samotě člověka, o setkávání, o potřebě citu, o stvoření a zániku vztahů. Z korun stromů a z hradeb dohlíží na všechno pod sebou Smrt, která jediná určuje délku radosti, rozmachu i okamžik konce.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Bára Milotová jako Klaun číslo 3 v nové verzi Senžových Stromodivů.

Balanc na kouli, akrobacie na visutém laně, žonglování s kužely, kouzla se závěsy a stuhami, horolezení po zdi a po stromech; z klaunských prvků poskládaný příběh. To všechno předvádějí Alexandr Stranke, Michal Bumbálek, Kateřina Hurychová a Bára Milotová s magií nočních kouzelníků. Diváky zavlékají do říše scénické poezie.

Žít v lepších časech

Autenticky kompatibilní hudbu k inscenaci Oni složil David Smečka, kostýmy vycházející z tradic italské dell´arte jsou dílem Alžběty Hanzlové. Stačí přivřít oči a nechat se unášet čarováním, které Sergej Senža ovládá.Už v představení Cirkus dell´arte aneb Harlekýno strůjcem manželského štěstí není možné neobdivovat sílu a rozmanitost Senžovy invence.

Brno má v Divadle F zralého reprezentanta, který obstojí na každém festivalu. Je dobré, že hraje i o prázdninách. Jenom tak žít zase v lepších časech. V divadelních i lidských.

Celkové hodnocení: 80 %

Divadlo F Brno - Oni aneb Touha překročit Stromodivy

Režie Sergej Senža, scénář Divadlo Facka, výprava Alžběta Hanzlová, hudba David Smečka.

Premiéra 13. července 2012 ve dvorním traktu Husova 10 v Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Ostravy přijede hudební génius Philip Glass

Hudební přehlídka Ostravské dny nové hudby, která se koná vždy jednou za dva roky, bude mít v příštím roce prominentního hosta. Bude jím jeden z největších...

Výběr článků

Načítám