Hlavní obsah

Občanská výchova na německý způsob

Právo, Michal Procházka

Snímek Občanská výchova Hanse Weingartnera z roku 2004 ukazuje trochu jiný pohled na předmět, kteří si mnozí pamatují z dob minulého režimu, při němž se před tabulí omílaly socialistické bláboly. Od bohapustých plků se ve snímku přechází k revoluční praxi.

Článek

 Edukátoři jsou dva kluci žijící v Německu, v zemi pohodlného kapitalismu, kde obyvatelé tráví až čtyři hodiny denně přikovaní u televizní obrazovky. Kupují si boty za sto euro, ačkoliv je ani ne patnáctileté děti vyrábějí kdesi v Indonésii za dvacetinu ceny. Úspěšný manažer Hardenberg (Burghart Klaussner) zase vydělává tolik peněz, že je vůbec nestačí utratit, ale stejně nutí mladou Juli (Julia Jentsch), aby splácela jeho mercedes za sto tisíc euro, který mu před časem nabourala.

Podle rozzlobených mladých kluků Jana (hraje jej Daniel Brühl, známý z titulní role snímku Good Bye Lenin) a Petera (Stipe Erceg) žijeme ve zvráceném světě. Oba se rozhodli pokusit se s tím něco udělat. Podle seznamu členů místního jachtařského klubu se uprostřed noci vkrádají do domů místních boháčů. Nic ale neukradnou, jen přerovnají byt, posedí v křesle a zanechají vzkaz typu: "Máte moc peněz" nebo "Dny blahobytu jsou už sečteny". Jejich cílem je vystrašit a vyvést všechny ty zazobané mastňáky z jejich pohodlí. Jenže "kolik lidí kolem nich myslí po večerech na revoluci"?

Jak vlastně přemýšlí dnešní mládež z periférie...?

Občanská výchova je nízko rozpočtový, syrový snímek, v němž se tvůrci, režisér Hans Weingartner se scenáristkou Katharinou Heldovou snaží zachytit autentický pocit dnešní outsiderské, ale politicky přemýšlející mládeže z městské periférie. Kluci, holky tady řeší možné revoluce, ale také jen chtějí - jako dívka Jula - žít divoce a svobodně své mládí. Potřebují něco udělat, vybít agresivitu, ačkoliv by to jen znamenalo hodit nějakému boháči luxusní pohovku do bazénu, ačkoliv jejich čin a idealismus je stejně jen beznadějně dojemný.

Hra končí únosem

Samozřejmě takováhle svoboda je nemožná a má své limity, stejně jako cenu, kterou musí zaplatit. Po jednom divokém večeru, kdy se Jan s Jule vloupou do luxusní Hardenbergovy rezidence a udělají si party, jsou nakonec odhaleni a musí majitele unést.

Na osamělé horské chatě poté přichází konfrontace mladé i staré generace, z níž mrazí. Ale nemusíme si stále připadat jako na politické schůzi či demonstraci antiglobalistů, ačkoliv proslovy zúčastněných jsou někdy trochu dlouhé a nudné. Neřešíte jenom, jestli jsou lidé skutečně šťastní, když si kupují nové věci.

Film nabízí i humorné a sebe ironické momenty: Jako třeba že revolucionáři nesmějí kouřit trávu a brát drogy, protože jim bere energii. Ale co, všichni správňáci nemusejí nutně připomínat jenom Mirky Dušíny, kteří si hrajou někde ve Stínadlech, ale mohou nám někdy říkat i docela nepříjemné věci.

Občanská výchova, Rakousko, Německo (2004) 127 min.

režie: Hans Weingartner, scénář: Katharina Held, Hans Weingartner, kamera: Daniela Knapp, Matthias Schellenberg, hudba: Andreas Wodraschke. Hrají: Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg, Burghart Klaussner

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám