Hlavní obsah

Oáza míru v Trutnově, pohoda v Kolíně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako oázu klidu, míru a pohody označila řada návštěvníků trutnovský areál Na Bojišti, kde se od čtvrtka do nedělní noci konal Open Air Music Festival. Na třech hlavních pódiích se představilo na 130 účinkujících.

Článek

"Nechápu, čím to je. Na festivaly jezdí podobní lidé, ale v Trutnově je srdečnost a chuť bavit se cítit ze všech nejvíc," řekl Právu Roman Holý z kapely Monkey Business, která ve čtvrtek večer festival zahájila.

Po tři dny se na pódiích střídali zástupci nejrůznějších hudebních směrů. Indicko-pákistánská bubenická skupina The Dhol Foundation, která při vystoupení pořizovala záznam pro DVD, uhranula dechberoucími rytmy. Tamní publikum rádo tančí, proto tak skvěle přijalo ska a reggae skupiny Polemic nebo Švihadlo. Obrovský úspěch měla také zpěvačka Marta Kubišová a samozřejmě skupina Plastic People Of The Universe, jejíž sympatizanti a souputníci trutnovský festival pořádají.

Naplněný areál, kam dorazilo šestnáct tisíc diváků, vytvořil skvělou atmosféru pro švýcarskou elektrorockovou formaci The Young Gods.

:. Pražský výběr II. s Michalem Kocábem na trutnovském festivalu. Foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Pořadatelé z pódia telefonovali i bývalému sbormistrovi Bambini di Praga Bohumilu Kulínskému, který diváky pozdravil a omluvil se, že do Trutnova nemohl přijet. Jeho bývalý dětský sbor ale vystoupil na festivalu ve dvou blocích. V neděli večer akci podle programu uzavřelo vystoupení Afoxé Loni, brazilských bubeníků a tanečníků ze státu Bahi.

Martin Věchet, hlavní pořadatel festivalu, Právu řekl: "Už před dvěma lety měli na místě, kde je stanové městečko, postavit supermarket. Ještě se to nestalo, ale jistě se někdo pokusí prostor využít pro komerční účely. Zatím to neřeším, ale jedna z možností, kam by se mohl festival případně přestěhovat, je Volanov u Trutnova, kde se před dvaceti lety konal první ročník. Tehdy nás státní bezpečnost honila po lese."

V sobotu vpodvečer navštívil festival bývalý prezident Václav Havel, který tam podepsal petici za umístění amerického radaru na území Česka.

Jubilejní Natruc

Již desátý ročník festivalu Natruc na Kmochově ostrově v Kolíně navštívily v sobotu čtyři tisíce diváků, což je historický rekord. Na dvou pódiích se představilo osmnáct skupin a především na hlavní scéně byl program od začátku do konce akce velmi zajímavý a divácky přitažlivý.

Po zahajujících UDG zpíval litvínovský folkový bard Xavier Baumaxa, jehož poetika je blízká zejména mladým posluchačům. I se zánětem šlach ovládl atmosféru, byl vtipný a jistý v interpretaci skladeb.

Mezinárodní United Flavour přinesli do letního počasí atmosféru španělské a karibské hudby, Bára Zemanová nabídla písničky ze svého prvního alba a poté následovalo hvězdné kvarteto Horkýže slíže, Vypsaná fixa, Wohnout a Divokej Bill. Závěr akce patřil veselé ska partičce Tleskač z Plzně, která vyprovodila diváky ke spánku sérií uvolněných a k tanci vybízejících písniček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám