Hlavní obsah

O Hobita už má strach i premiér Nového Zélandu

Novinky, Stanislav Dvořák

Fantasy velkofilm Hobit podle literární předlohy J.R.R. Tolkiena pronikl do nejvyšší politiky. Ministerský předseda Nového Zélandu John Key vyjádřil politování nad tím, že by se mělo natáčení přesunout do Evropy kvůli sporu s odbory, a vláda vstoupila do diskuze s filmaři.

Foto: Reuters

Producent a režisér Peter Jackson má starosti s odbory.

Článek

John Key uvedl, že by mu dělalo velké starosti, kdyby země přišla o film Petera Jacksona a vláda přistoupila k neobvyklému kroku, když se zapojila do diskuze s filmaři a odbory, aby jim pomohla dostat se ze slepé uličky.

Odbory se ohradily proti tomu, že jsou údajně najímáni neorganizovaní zaměstnanci, kterým pak producenti zaplatí méně peněz. Režisér Peter Jackson tvrdil opak a odbory pak vyhlásily bojkot filmu, dokud se problém se smlouvami nevyřeší.

Premiér se domnívá, že právě Hobit by se neměl stát obětí toho, že odbory požadují určité povinné smlouvy pro všechny pracující ve filmovém průmyslu. Odboráři podle něj "žádají výkupné od jednoho konkrétního producenta konkrétního filmu."

Filmový průmysl je pro Nový Zéland důležitým zdrojem financí a v případě plánovaného Hobita, který má mít dva díly, jde o stovky miliónů dolarů. Filmy jsou navíc zajímavé i jako reklama, která podporuje turistický ruch. Peter Jackson vyhrožuje, že možný přesun produkce na východ Evropy by pro zemi znamenal "dlouhé období sucha".

Na Novém Zélandu už se točila trilogie Pán prstenů, která vydělala miliardy dolarů. V zemi je už navíc hotové filmové městečko Hobitín a tamní filmaři jen čekají, kdy přijde z Hollywoodu povel "Akce".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám