Hlavní obsah

Nový šéf opery rozzlobil brněnskou radnici

Novinky, Jan Chmelíček
BRNO

Jan Zavarský, který od 1. června nastupuje do ředitelské funkce Národního divadla Brno (NDB), by měl do 4. června předložit svému poradnímu orgánu, radě divadla, vlastní představu o vedení operního souboru.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Důvodem je skutečnost, že nový šéf opery Martin Otava se zhruba půl druhého měsíce po svém jmenování k 1. březnu letošního roku přihlásil do konkursu na ředitelský post v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

Podle náměstka primátora Rostislava Slavotínka (KDU-ČSL) by měl Otava odstoupit. "Pro mne to znamená ztrátu důvěry vůči Otavovi, který se zapřísahal, že je to téměř jeho životní cíl řídit operu v Brně. Pokud dnes říká, že nebyl seznámen s čísly jež se týkají hospodaření divadla, není to pravda," řekl Slavotínek s tím, že personální řešení je zcela v kompetenci ředitele Národního divadla Brno. Otava novinářům řekl, že v brněnské opeře narazil na neprůhlednou finanční politiku, o níž při konkurzním řízení nevěděl.

Zatímco jeho nový ředitel Jan Zavarský v Otavově počínání pochybení nevidí a nadále s ním v čele opery počítá, současný pověřený ředitel divadla Zdeněk Prokeš s počínáním Otavy nesouhlasí. Pražský režisér Martin Otava se funkce šéfa Janáčkovy opery ujal na počátku března jako vítěz výběrového řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám