Hlavní obsah

Nový ředitel ND Brno: zatím hledáme peníze na provoz

Právo, Jan Trojan

Do funkce ředitele Národního divadla v Brně (NDB) ve středu nastoupil Daniel Dvořák, bývalý generální ředitel Národního divadla Praha, kterého loni odvolal tehdejší ministr kultury Martin Štěpánek.

Článek

Rozhodli o tom již 16. července brněnští radní, kteří respektovali doporučení výběrové komise. Dvořák střídá ve funkci Zdeňka Prokeše, jehož odvolali letos v dubnu. Podle brněnské radnice mu chyběla vize, kam by se druhé největší divadlo v zemi se třemi soubory a se třemi budovami mělo ubírat.

Dvořák již v médiích uvedl, že vzhledem ke složité finanční situaci NDB se může zachovat nynější stav jen tehdy, když se podaří najít další peníze na provoz. Jinak navrhuje ponechat jako prioritní operní a baletní soubor a omezit produkci činohry.

Znamenalo by to, že divadlo by si najímalo herce na určitou inscenaci, ale častěji by se zvaly cizí soubory s hotovými představeními. Dvořák Právu řekl, že takové strategické rozhodnutí by ale přesáhlo mandát jednoho ředitele. "Pokud by redukce činohry nastala, muselo by to být konsensuální rozhodnutí," zdůraznil. Po středečním jednání s primátorem Brna Romanem Onderkou (ČSSD) a s šéfem odboru kultury Martinem Reisnerem řekl Právu jen, že mezi dvěma modely se teprve rozhodne.

Financování je stabilní

"Dobrá zpráva je, že financování divadla magistrátem je stabilní. Zároveň se ukazuje i možnost hledat další zdroje příjmů, ale ty si zatím vytipováváme, a tak o nich ještě není možné mluvit," řekl Právu.

U členů činohry se plány na zrušení jejich souboru nesetkávají s kladnou odezvou. Členové umělecké rady Jan Grygar a Petr Halberstadt zdůrazňují, že brněnské Národní divadlo se 120letou tradicí přežilo Habsburky, fašisty i komunisty.

"Existuje přece nějaké jiné a úspornější řešení. Mluvit o zrušení je absurdní," řekl Právu Grygar. Děsí ho představa, že by se krásná budova Mahenova divadla změnila v pouhou stagionu. Podle Halberstadta by zrušení činoherního souboru bylo neuctivé ke generacím herců, kteří tímto divadlem prošli.

"Zrušení činohry by mohl být nebezpečný precedens pro budoucnost. Nebudou-li peníze, zrušíme Moravskou galerii, Filharmonii Brno. Je velmi nebezpečné a neodpovědné toto téma otevírat," dodává Halberstadt.

Oba se chtějí s novým šéfem setkat ještě tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám