Hlavní obsah

Novináři z ČT nesmí mluvit s novináři

Právo, jp
Praha

S novináři mohou v České televizi komunikovat jen generální ředitel a tisková mluvčí. S omezením mohou s novináři mluvit například ředitelé na prvním stupni řízení, mluvčí studií v Brně a Ostravě či zaměstnanci divize Nová média. Vždy ale musí dostat zmocnění od tiskové mluvčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Článek

Ostatní zaměstnanci musí své případné mediální výstupy konzultovat předem s tiskovým oddělením ČT. Platí to i pro komunikaci na sociálních sítích, internetových diskusních fórech a v chatech, kam by zaměstnanci neměli nic o televizi psát.

Vedení televize se rozhodlo důrazně připomenout svým zaměstnancům dodržování interních pravidel pro komunikaci s médii, která televize zavedla loni v březnu.

Generální ředitel Petr Dvořák tak reagoval na stížnost dvaceti čtyř zaměstnanců redakce zpravodajství, kteří upozorňovali na údajnou manipulaci se zpravodajstvím a na, podle nich, nepřiměřené zásahy šéfa zpravodajství Petra Mrzeny do výroby příspěvků.

Torzo komise rozpustil

Dvořák oznámil po posledním jednání Rady ČT, že se rozhodl rozpustit komisi odborníků, která měla stížnost posuzovat. Z pětičlenné komise už předtím dva členové odešli. Řekl, že žádné prohřešky proti zákonu nebo kodexu televize ve zmiňovaných případech vnitřní audit neodhalil a za vedením zpravodajství stojí. [celá zpráva]

Radní ve svých projevech naznačili, že stojí za Dvořákem, pouze předseda rady Milan Uhde je „jiného názoru“.

Dvořák plánuje organizační změny, jako vytvoření editoriálního panelu. Zároveň prý nechystá žádné personální opatření vůči aktérům stížnosti. Za jejich projevy chce učinit „tlustou čáru“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám