Hlavní obsah

Nově objevení vojáci Terakotové armády jsou velcí a barevní

Právo, ČTK, mcm
Čína

Hliněné vojsko v hrobce prvního císaře Číny má o dalších 114 vojáků více. Sochy, jež našli čínští archeologové, se ale překvapivě liší od dosavadních. Nově objevení válečníci měří 1,8 až dva metry. Jsou tak značně mohutnější než osm tisíc dosud nalezených bojovníků.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

K vojákům v životní velikosti se přidá 114 větších nově objevených a zrestaurovaných postav.

Článek

Nově objevené figuríny měly kdysi zelené, bílé či růžové obličeje, černé vlasy a černé nebo hnědé oči. Vojáci měli i různý oděv v závislosti na barvě své tváře. Celkem bylo zjištěno šest druhů „uniforem“.

Vojáci byli rozlámaní

„Byli jsme příjemně překvapeni bohatým barevným zdobením terakotových válečníků,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Sü Wej-chung. „Byla to těžká práce je zrestaurovat, protože byli rozlámaní na kousky. Sestavit jednoho nám trvalo deset dní,“ řekl Sü.

Kromě hliněných soch nalezli archeologové množství hliněných koní, vozy, bubny, malované dřevěné prsteny, hrnce a další.

Poprvé byla také nalezena schránka, její účel však zůstává tajemstvím. Vykopávky ukázaly, že naleziště má sedm vrstev. Několik rozbitých terakotových vojáků bylo nalezeno v chodbách a ventilačních šachtách. Tyto sochy nesly výrazné stopy ohně.

Posiluje to úvahy, že už pár let po smrti „prvního císaře“ Čchin Š'-chuanga byla jeho hrobka přepadena a vypálena vojsky povstaleckého generála Siang Joua. Dynastie, kterou Čching založil, jej přežila jen o 4 roky, padla v roce 206 př. n. l.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám