Hlavní obsah

Nové knihy - V chapadlech kremelské chobotnice i Ohně na planinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha V chapadlech kremelské chobotnice se podrobně zaobírá domácími událostmi z let 1967 - 1970. Román japonského autora Šóheie Óokai Ohně na planinách zavede čtenáře na Filipíny v roce 1944. Kdo zařizuje byt, neměl by si nechat ujít publikaci malý byt Igora Slobody.

Článek

Antonín Benčík: V chapadlech kremelské chobotnice

Kniha pochází od člověka nanejvýš zasvěceného, od historika, který byl v letech 1990-1992 členem komise vlády ČSFR pro analýzu událostí let 1967-1970, což mu umožnilo proniknout do unikátní sbírky archivních pramenů a dokumentů naší i zahraniční provenience i do dokumentů z osobních fondů A. Dubčeka.

Autor podrobně mapuje vývoj v roce 1968 od Pražského jara až po jeho násilné potlačení armádami Varšavské smlouvy i události, které nadcházely po srpnu 1968. Zasvěcený text je doplněn řadou fotografií, dobových dokumentů včetně Moskevského protokolu a dalších dosud nepublikovaných faksimile z tajných archivů.

Mladá fronta, váz., 520 str., 329 Kč

Igor Sloboda: Malý byt

Malý byt, tedy byt do plochy o velikosti maximálně 40 m, obývá asi třetina populace republiky. Na trhu s novými nemovitostmi představuje nejžádanější artikl.

Kniha Igora Slobody nabízí komplexní pohled na téma bydlení v malém bytě. Vysvětluje a uvádí obecné principy i konkrétní rady, jak byt co nejpraktičtěji zařídit. Čtenáři zde najdou inspiraci, která prochází všemi místnostmi a zákoutími malého bytu od předsíně přes koupelnu až po obývací pokoj, pracovnu, ložnici a kuchyni - nebo také "vše v jednom". Zásadní informace přinášejí i kapitoly popisující barevné řešení a osvětlení. Text je doprovázen množstvím názorných barevných fotografií.

Era, brož., 112 str., 185 Kč 

Steven Jay Schneider a kol.: 1001 filmů, které musíte vidět než umřete

Rozsáhlá barevná encyklopedie filmového umění od jeho počátků až po současnost, sestavená pod vedením významného filmového kritika a znalce Stevena Jaye Schneidera, zaplňuje po neocenitelném Slovníku zahraničních filmových herců konce XX. století Miloše Fikejze další citelnou mezeru v současné české knižní produkci.

Padesát osm autorů, kteří se na sestavení tohoto průvodce stoletím filmového umění podíleli, založilo svůj výběr nejen na kritickém ocenění jednotlivých děl, ale vzalo v úvahu i historické souvislosti a ohlasy diváků. Autoři se nebáli do knihy zařadit kromě filmů, jejichž umělecká kvalita je nezpochybnitelná, ani to nejlepší z "okrajových" "pokleslých" žánrů, a dali tak vzniknout živému dílu, nad nímž každý čtenář jistě může přemítat, zda chronologicky řazené snímky odpovídají přesně jeho vkusu, ale zároveň stěží najde dílo, které by do takto pojatého výběru nepatřilo.

Volvox Globator, 960 str., váz., 999 Kč 

Šóhei Óoka: Ohně na planinách

Román japonského autora Š. Óoky je zasazen do roku 1944, kdy japonská armáda čelila americké invazi na Filipínách. Špatné zásobování a nedostatek léků přivedly ustupující japonské jednotky na pokraj vyčerpání. Vojáci se rozprchli do hor s vyhlídkou na smrt hladem nebo vlastní rukou.

Hrdinou románu je svobodník Tamura, nemocný tuberkulózou, kterého zapudila vlastní jednotka a odmítl polní lazaret. S nepatrnou nadějí na záchranu se protlouká filipínskou džunglí v neustálém ohrožení života. Š. Óoka v tomto psychologickém románu prozkoumává hranice lidství, líčí příběh člověka v mezní situaci, kterého hlad, samota a beznaděj přivedou na okraj šílenství. Kniha je jednou z nejpůsobivějších výpovědí o zrůdnosti války ve světové literatuře.

Vyšehrad, váz., 208 s., 248 Kč

Helene Turstenová: První podezření

Inspektorka Irena Hussová a její kolegové vyšetřují sérii vražd v lepší společnosti v napínavém detektivním románu. 

Kjell B. Ceder, majitel dvou restaurací a přepychového göteborského hotelu, byl ve své luxusní vile zastřelen. Jedná se o vraždu z vášně nebo o promyšlený zločin? Byl motivem konflikt mezi obchodními partnery, nebo za vším stojí Cederova mnohem mladší manželka, která rozhodně měla důvod svého muže nenávidět? Po nálezu dalších dvou obětí sleduje inspektorka Irena Hussová a její nová kolegyně Kajsa horkou stopu do Paříže. Jenže nález mrtvého těla na ostrůvku poblíž Göteborgu pořádně zamíchá kartami.

Motto, váz., 328 str., 188 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám