Hlavní obsah

Nové knihy - Příběh O, Pink Floyd i Vrána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden doporučujeme podívat se v knihkupectvích po francouzském skandálním bestselleru Příběh O / Návrat do Roissy od Pauline Réageové, případně po biografii Pink Floyd od jejich člena Nicka Masona nebo po temném komiksu Vrána Jamese O´Barra.

Článek

Pauline Réageová: Příběh O / Návrat do Roissy

Příběh O Pauline Réageové je bezesporu nejlegendárnější sadomasochistický román moderní doby. Pro příznivce tohoto kultu je ozdobou erotické knihovničky, pro určité feministické či puritánské kruhy naopak zhmotněním zlého snu. Tím spíše, že jej inkognito napsala žena, jejímž je O zřejmě jakýmsi fantastickým obrazem.

Příběh O vyprovokoval jeden z největších skandálů francouzské literatury. Toto mistrovské dílo erotického žánru, zprvu zakázané a často zabavované a šířené ilegálně, je po Saint-Exupéryho Malém princi nejčtenější francouzskou knihou současnosti.

Host, 240 str., váz., 249 Kč

Nick Mason: Pink Floyd

Pink Floyd patří k z nejoriginálnějším, nejúspěšnějším a nejdéle hrajícím skupinám na světě. Tato kniha poprvé nabízí fanouškům pohled na její historii očima jednoho z jejích členů.

Nick Mason, jediný z "floydů", který prožil s Pink Floyd celých čtyřicet let existence, předkládá podrobný popis úspěchů i proher, od počátku v undergroundu na konci šedesátých let přes obrovský celosvětový úspěch The Dark Side Of The Moon, jednoho z nejprodávanějších alb v dějinách, po rozepře a rozkol uvnitř skupiny. Je to inteligentní, originální a sebekritické vyprávění o rockovém bandu, který se stal legendou.

BBart, překlad Ondřej Duha, 312 str., váz., 349 Kč

James O´Barr: Vrána

Komiks Vána, který inspiroval i stejnojemnný film, vznikl na základě vlastního prožitku autora Jamese O´Barra, kterému opilý řidič dodávky zabil snoubenku. Ze zoufalství, smutku a drog vznikl mstitel Vrána, který se vrací ze záhrobí srovnat účty. Celá kniha je vyprávěna filmovým stylem rychlých střihů a střídají se v ní emotivní scény vzpomínek a brutální akce.

Pro někoho to je jen akce v aktu pomsty, pro jiného nesmírně dojímavý a smutný příběh někoho, kdo ztratil velmi blízkou bytost, pro jiného mistrné dílo kombinující pop-kulturní prvky s citacemi písňových textů Cure, Joy Division a Rimbaudových veršů.

Comics Centrum, překlad Dana Krejčová, 248 str., váz., 599 Kč

Haruki Murakami: Afterdark

Příběh ze současného Tokia se odehrává, jak už název napovídá, po setmění, během jediné noci. Kapitoly jsou napsány stylem filmového scénáře a u každé z nich je uveden přesný časový údaj.

Dějová linie je pro autora typická, střídají se tu dva paralelní, navzájem se prolínající příběhy. Nezvyklí jsou tentokrát hrdinové: žádný slušně situovaný muž v nejlepších letech, ani outsider, žádná ich-forma, ale dvě sestry a vševědoucí vypravěč první osoby množného čísla.

Devatenáctiletá Mari, která umí čínsky, je kontaktována manažerkou hodinového hotelu, aby jí pomohla vyřešit případ brutálně zbité čínské prostitutky. Její sestra se vlivem tajemných sil ocitla v jakémsi nejasném a nebezpečném snu, v ohraničeném anonymním prostoru. V průběhu noci, ještě než přichází ráno, se věci dávají do pohybu, mění svůj charakter a skupenství. Něco se v hrdinech mění, něco se mění v nás. Eri nachází cestu ven, protože Mari najde znovu cestu k ní.

Odeon, překlad Tomáš Jurkovič, 160 str., 249 Kč

Bang! Velký třesk a historie vesmíru

Publikace přináší atraktivní pojetí zrodu vesmíru, datovaného do období před 13,7 miliardami let, kdy vznikl čas a prostor. Autoři postupují přes formování prvních hvězd, galaxií a planet až po vývoj lidských bytostí, schopných přemýšlet o našem původu a neodvratném osudu v nekonečně daleké budoucnosti, dávno po tom, co rudý obr Slunce rozpínající se ke svému zániku, pohltí Zemi...

Příběh je vyprávěný jednoduše, přímočaře v přesném pořadí, v jakém se věci děly. Je to srozumitelný výklad bez použití matematiky.

Spoluautor knihy je slavný Brian May, kytarista legendární skupiny Queen, který právě obhájil doktorskou práci v oboru astrofyziky  o meziplanetárním prachu.

Slovart, 192 str., 499 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám