Hlavní obsah

Nové knihy: Grass, Kathy Reichsová, Rosemary Sutcliffová

Právo, František Cinger

Novinky tohoto týdne zahajuje román německého nositele Nobelovy ceny Güntera Grasse odhalující opět více z jeho života. Americká spisovatelka a zároveň soudní antropoložka Kathy Reichsová vypráví první příběhy své populární hrdinky známé z televizního seriálu Sběratelé kostí. Dean Koontz je zase ctitelem thrilleru spojeného s prvky sci-fi.

Článek

Günter Grass:

Příběhy z temné komory

Populární prozaik se rozhodl opět odhalit část svého soukromého života, jako učinil v předcházející autobiografii Při loupání cibule. Jde o kritické vzpomínání osmi vypravěčových dospělých dětí (pocházejících od čtyř matek) na ne vždy lehké dětství s otcem – slavným spisovatelem, pro nějž bylo dílo vždy důležitější než rodina. Za jejich hlasy se samozřejmě skrývá vlastní vypravěč, otec, který si tyto děti „možná jen vymyslel“, přitom však nijak nezakrývá, že jde – částečně – o Grassovu rodinu, přesněji: rodiny a složité vztahy jejích členů. Vzniká tak rafinované balancování na hranici autentické reality a čiré fikce:

Atlantis, 176 stran, 242 Kč

Kathy Reichsová:

Přijdu tě zabít, Mrtvá světice, Smrtící rozhodnutí

Spisovatelka a zároveň vědec, soudní znalkyně Kathy Reichsová zaujala čtenáře i kritiku už svým debutem, mrazivým thrillerem Přijdu tě zabít. Její hrdinka Američanka Temperance Brennanová totiž pracuje jako soudní antropoložka kanadské provincie Quebec. Často ovšem nečeká, až násilné činy vyřeší policie, ale sama odvážně bojuje s vrahy a zabijáky a „její“ případy ji zcela pohlcují. Televizní diváci ji dobře znají, takže uvítají návrat k jejím úplným začátkům.

BB art, 744 stran, 349 Kč

Dean Koontz:

V měsíčním svitu

Hlavní postavou nového románu je Dylan O'Connor, nadaný mladý umělec, který se snaží udělat správnou věc. Jede spolu se svým autistickým bratrem Shepem na festival umění do Santa Fe. Chce se mu věnovat a zároveň strávit příjemné chvíle plné kultury i odpočinku. Jeho plány vezmou za své, když na noc zastaví v motelu, kde ho čeká nejhorší noční můra.

Zaútočí na něj tajemný „doktor“, který do něj injekcí vpraví zvláštní substanci. Dylan se stává nositelem něčeho, co ho může buď zabít, nebo natrvalo změnit jeho život. Nejprve plíživě a bez zjevných příznaků, postupně s přibývajícími hodinami jsou projevy této proměny čím dál hmatatelnější.

BB art, 368 stran, 269 Kč

Rosemary Sutcliffová:

Stříbrná větev

Stříbrná větev je druhý díl z řady oblíbených příběhů, které napsala Rosemary Sutcliffová, jedna z nejuznávanějích autorek knih pro děti a mládež. V jejím románu zmítají římskou Británií nepokoje a násilí. Musejí se s tím vyrovnávat i mladý lékař Justinus a centurion Flavius, kteří zjistí, že mají společné předky, a stanou se z nich nerozluční přátelé. Navíc odhalí spiknutí, jehož cílem je svrhnout císaře. Z obavy o vlastní život uprchnou z pevnosti a zpočátku chtějí odplout do Galie. Po dramatickém rozhodování se nakonec rozhodnou zůstat v Británii a bojovat. Shromáždí skupinku mužů, s nimiž se vrhají do bitevní vřavy, aby ubránili čest svou i milovaného Říma.

BB art, 216 stran, 199 Kč

Linda Francis Leeová:

Deník nevěsty

Jde vlastně o Popelčin příběh naruby. Bohatá texaská dědička se nemůže dočkat svatby chystané na Vánoce, když nevysvětlitelná rána osudu vyvrhne „princeznu“ rovnou na dlažbu. Banky zavřené, kreditní karty zmražené, nikde vysvětlení, otec v neznámu, matka hledá smysl života v kruhu náboženské sekty v Pákistánu, snoubenec se k ní obrátí zády. Zoufale zmatená se vydá hledat zaměstnání. Šéf realitní kanceláře, kam zamířila, však potřebuje „jen“ chůvu ke dvěma dosti zpovykaným sestřičkám. Důležitý je i Max, jejich bratr. Možná že jiskra, která mu v modrých očích hned v první chvíli zažehla světlo, osvítí cestu po klopýtavých i veselých cestičkách všech hrdinů k naplnění jejich tužeb.

BB art, 280 stran, 229 Kč

Mark Schultz:

Vetřelci 6

Kdykoli lidstvo vstoupilo na nová území, vždy se strhl zápas o rovnováhu mezi objevitelskou vášní a vykořisťovatelskou chtivostí. V éře kolonizace vesmíru je vzrušení z dobrodružného odhalování nových zázraků zkaleno hrůzně reálnou možností setkání dvou odlišných druhů, do té chvíle oddělených světelnými roky vzduchoprázdna; objevitelské opojení může velmi rychle vystřídat krutá noční můra nemilosrdného boje o nadvládu. Lidská hamižnost a arogance pomohla i v tomto komiksu rozšířit hrozbu vetřelců do všech koutů vesmíru - teď všechno závisí jen na odvaze mužů a žen, kteří se pokusí zvrátit budoucnost galaxie a zabránit nastolení Věku vetřelce.

BB Art, 376 stran, 890 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám