Hlavní obsah

Nové knihy: Erös, Frais, Torday, Fallada, Colfer i Kristian

Právo, František Cinger

Pestrou nabídku nových knih zahajuje povídková kniha Romana G. Eröse věnovaná tématu smrti, Josef Frais zase vzpomíná na peripetie osobního a uměleckého života v posledním padesátiletí. Brit Paul Torday zkoumá dvě tváře jednoho současného člověka, německý klasik Hans Fallada se vrátil do Berlína v časech nacistické říše. Další britský autor Scott Mariani vypráví dobrodružný příběh z dnešního světa, podobně jako jeho irský kolega Eoin Colfer. Američan Giles Kristian se nechal inspirovat dobou Vikingů v 9. století.

Článek

Roman G. Erös:

A čtvrtý kůň je plavý

Nové knihy

Autor se v povídkách, věnovaných matce a bratrovi, kteří odešli brzy po sobě, zabývá tématem smrti, které se nikdo nevyhne. Přináší osudy obyčejných lidí žijících na různých místech světa a v odlišných společenských podmínkách, přesto je cosi spojuje. A všechny povídky jakoby se spojovaly do spirály. Ačkoli každá z povídek vypráví o někom jiném, přesto tvoří uzavřený celek, který textu dodává určitou přidanou hodnotu a vytváří tak vlastně román se spoustou osudů.

JaS nakladatelství, sendivoj@centrum.cz, 160 stran, 200 Kč

Josef Frais:

Fackovaní andělé

Nové knihy

Ve vzpomínkové knize prochází populární prozaik, autor až neskutečného počtu knih, životem od mládí poblíž Hranic na Moravě přes umělecké pokusy v zájezdovém pořadu Karla Kryla, v divadélku Waterloo v Ostravě, což skončilo pro všechny zúčastněné soudem a odsouzením mj. za zločiny „proti společenskému zřízení republiky“. Přesto se Frais dokázal svým literárním umem prosadit. V jeho podání s humorným nadhledem ožívá doba minulého padesátiletí a zvláště čas, který se přechází slovem „normalizace“. Pozorného čtenáře jistě zaujmou zážitky s lidmi jako Binar, Nekuda, Sláma, Macura, Šimon, Mařík, Sýs, Ivo Železný.

Petrklíč, 334 stran, 249 Kč

Paul Torday:

Mezipatro

Nové knihy

Hlavním hrdinou je Michael Gascoigne, jehož zdravotní stav - zejména psychická stránka - vyžaduje užívání léků. Po spontánním rozhodnutí, že je brát přestane, protože mu svět už dlouhou dobu připadá černobílý, dostane jeho život až nečekanou škálu barev. Při návštěvě přátel v Irsku spatří při prohlížení obrazů na zdi nejasně vymalovanou dívku v zeleném. Ta je jen přeludem. Přesto jako by jí naslouchal a ona vedla jeho ruku… Kniha napínavým způsobem polemizuje o dvou tvářích člověka, které jsou v dnešním světě tak běžné.

Kniha Zlín, eReading, přeložila Eva Hermanová, 280 stran, 209 Kč

Hans Fallada:

Každý umírá sám

Nové knihy

Klasik německé literatury se po 2. světové válce dozvěděl z análů gestapa o osudu manželů středního věku, kteří se v Berlíně pustili do odboje proti nacistům a v roce 1943 byli popraveni. Na podzim 1946 za necelé čtyři týdny napsal svůj poslední román. Vytvořil tak jedinečné panorama života „obyčejných“ lidí v centru říše v období nacismu. Dojímavé zobrazení odboje statečných lidí se stalo víc jak šedesát let po svém vzniku bestsellerem v mezinárodním měřítku.

Ikar, přeložila Jana Zoubková, 568 stran, 349 Kč

Scott Mariani:

Faraonův poklad

Nové knihy

Bývalý operativec SAS Ben Hope vede pokojný život na francouzském venkově, dozvídá se však, že v Káhiře byl při práci na tajemném projektu brutálně zavražděn egyptolog Morgan Paxton. Jeho otec Bena žádá, aby pomohl dopadnout synova vraha. Kdysi mu zachránil život a Ben proto jeho prosbu nedokáže odmítnout. Ocitá se však v prekérní situaci, neboť Harry po něm chce, aby Morganovu smrt pomstil. Vše se ještě komplikuje tím, že se Benovi líbí Harryho nová žena Zara. Když při pátrání putuje káhirským podsvětím, začíná mu docházet, že se za Paxtonovou archeologickou prací skrývalo cosi víc.

BB art, přeložila Klára Míčková, 328 stran, 249 Kč

Eoin Colfer:

Hlubokej průser

Nové knihy

Neotřelý hrdina, svižná zápletka a pořádná nálož třeskutého humoru. Eoin Colfer se hlásí k drsné škole Dashiella Hammetta či Raymonda Chandlera, pravidla zvoleného žánru obratně využívá a současně je velice vtipně posouvá a parodizuje. Po závratném úspěchu svých knih pro děti a mládež tak jasně dokázal, že si pozornost zaslouží i jako autor pro dospělé.

Plus, přeložil Pavel Medek, 296 stran, 289 Kč

Giles Kristian:

Havran: Synové hromu

Nové knihy

Udatní Vikingové plují do země Franků za pomstou. Román navazuje na knihu Havran krvavé oko a autor pokračuje ve vyprávění příběhu záhadného chlapce Osrika, který se dostal do světa pohanských Norů a postupně se stal jedním z nich. V předchozím dílu byli Norové zrazeni wesexským Ealdredem. Ten se zmocnil nejen jejich lodi Fjord-Elk, ale také vzácného evangeliáře svatého Jeronýma a Havran, jak zní Osrikovo nové vikinské jméno, se se svými druhy pouští do Ealdredova pronásledování. Vyplouvá za ním do země Franků, v níž vládne slavný panovník Charlemagne.

BB art, přeložil Jiří Beneš, 296 stran, 249 Kč

Jean Plaidyová:

Kastilie pro Isabelu

Nové knihy

Španělsko 15. století je zamořeno intrikami a stojí na pokraji občanské války. A mladičká Isabela se stává figurkou v rukou své napůl šílené matky a prakticky vězenkyní na prostopášném dvoře svého nevlastního bratra Jindřicha IV. V šestnácti letech je odsouzena stát se obětí i prostředkem královniny pomsty, arcibiskupových ambicí a chtíče chlípného Pedra Giróna. Ve smutku a bázni však Isabela zůstává nezviklána v rozhodnutí vdát se za Ferdinanda, sličného mladého aragonského prince.

Baronet, eReading, přeložila Zdeňka Zvěřinová, 288 stran, 170 Kč

Leandro Fernandez, Garth Ennis:

Punisher Max : Otrokáři

Nové knihy

Všechno začalo jedné chladné, tmavé noci v Brooklynu, když se v dešti rozlehly zděšené ženské výkřiky… Viorica vypráví hrozné věci. A Frank Castle pozorně naslouchá. Takže se muži, kteří dívku trýznili, brzy ocitnou před hlavní jeho pušky. S podobným gangem, jako jsou otrokáři, se snad ještě nesetkal. Je to parta veteránů genocidy ve Východní Evropě, chladných, krutých mužů, kteří si myslí, že na obranu toho, co si přivlastnili, mohou použít všechny prostředky, a že je v oboru války a násilí nic nepřekvapí. Punisher je brzy vyvede z omylu.

BB art, přeložil Richard Podaný, 144 stran, 399 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám