Hlavní obsah

Nové knihy - Chuck Palahniuk, Robin Cook i Eoin Colfer

Z knižních novinek tohoto týdne vám doporučujeme například debutový titul autora Klubu rváčů Chucka Palahniuka, dále vychází lékařský thriller Robina Cooka Agonie nebo šesté pokračování Stopařova průvodce Galaxií a názvem A ještě něco..., kterého se zhostil Eoin Colfer.

Článek

Chuck Palahniuk: Neviditelné nestvůry

Ve své prvotině, s níž ho nakladatelé původně odmítli, dnes kultovní americký autor Chuck Palahniuk nakousl témata svých pozdějších proslavených prací - sex, násilí, perverzní úchylky i problematiku transsexuality.

Supermodelka Evie Cottrellová měla kdysi úplně vše: krásné tělo, zářivý úsměv, peníze, dům, přítele a prý i bratra. Pak přišla o obličej. Kulka jí utrhla čelist. Strávila měsíce v nemocnici. Neumřela. Evie Cottrellová je bez obličeje, bez možnosti mluvit a bez přítele pěkně vytočená. Dokonce tak spravedlivě vytočená, že se rozhodne zabít svou nejlepší kamarádku.

Euromedia Group – Odeon, překlad Richard Podaný, 224 str., váz., 249 Kč

Robin Cook: Agonie

Další ze série lékařských thrillerů Robina Cooka představí medičku Jennifer Hernandezovou. Nebudou chybět ani oblíbení hrdinové Cookových knih, soudní lékaři Laurie Montgomeryová a Jacka Stapleton.

Babička Jennifer Maria odjela do Indie na operaci kyčle. Ač byla jinak zdravá, zemřela dvanáct hodin po operaci. Než Jennifer doputuje do Dillí, umírá ve stejné nemocnici další americký pacient. Začíná to vypadat, že se tu děje něco neblahého. Proto se Jennifer obrátí se proto na své přátele, soudní lékaře Laurie Montgomeryovou a Jacka Stapletona, a ti se vydají do Indie přijít záhadným úmrtím na kloub.

Knižní klub, překlad Tatjana Jandourková, 288 str., váz., 259 Kč

Eoin Colfer: A ještě něco...

Nápad sepsat šesté pokračování Stopařova průvodce Galaxií se může zdát pochybený, snad i rouhačský, zvlášť když se uváží, že autor „pentalogie o třech dílech" je už devět let po smrti. Ale nenechme se mýlit, byl to právě nápad Douglase Adamse, který nebyl spokojený s tím, kam celý cyklus dovedl.

Pokračování stopařské pentalogie je na první pohled vyloučené: nezemřeli snad všichni důležití hrdinové na konci pátého dílu při útoku Grebulonů? Třeba ne... Vesmír je komplikovaný, a stát se v něm může leccos, zejména v tom Adamsově. Každopádně Arthur i Ford jsou opět na scéně, také Trillian a Čira, a Zafodův přílet se dá čekat každým okamžikem.

Argo, překlad Vít Penkala, 290 str., váz., 298 Kč

Alice Seboldová: Pevné pouto

Román americké autorky Alice Seboldové Pevné pouto vypráví o nejhorší věci, která se může v rodině stát, je napínavý, děsivý, a přesto se v něm místy objevuje humor.

Smrt Susie byla zbytečná a především brutální. Teď je v nebi, kde jí nic nechybí. Až na jediné! Už nikdy nemůže být s těmi, které má ráda, nedospěje a neprožije to, co její dřívější kamarádi. Susie však pozoruje, co se na Zemi dál děje. Vidí, jak se rodina snaží vyrovnat s její tragickou smrtí, jak všichni hledají cestu zpět k sobě. Pozoruje detektiva, který šetří její případ. Sleduje i vlastního vraha.

Nakladatelství XYZ, překlad Jana Pacnerová, 368 str., váz., 289 Kč

Emmanuel Guibert: Alanova válka 1

Vypravěčství Alana Copea, amerického veterána z druhé světové války, fascinovalo francouzského komiksového tvůrce Emmanuela Guiberta natolik, že začal vzpomínky svého přítele na mládí v armádě zachycovat do podoby komiksu. Válka v jeho podání je řetězcem z malých, nikoli velkých dějin - paměť vydává jednotlivé scény a portréty lidí, vzpomínky na každodenní život.

První z celkem tří komiksových knih, v nichž americká armáda pronikne do válečné Evropy i do květnové Prahy, zachycuje Alanův vojenský výcvik ve Spojených státech v letech 1943-45 a uzavírá se v okamžiku vylodění ve francouzském Le Havru.

Meander, překlad Alena Jurion, 88 str., brož., 268 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám