Hlavní obsah

Nové knihy - biografie Petry Němcové, A. C.Clarke, Stephen Barter i Ian Rankin

Z knižních novinek tohoto týdne bychom vás chtěli upozornit na autobiografii Vždy s láskou, Petra, v níž modelka Petra Němcová vzpomíná na svůj hrůzný zážitek s vlnou tsunami. Dále vychází sci-fi Sluneční bouře autorů Arthura C. Clarka a Stephena Baxtera, detektivní příběh Tma s inspektorem Rebusem od Iana Rankina nebo povídková sbírka Vladimira Nabobova.

Článek

Petra Němcová, Jane Scovell: Vždy s láskou, Petra

Modelka Petra Němcová zažila vlnu tsunami, která předloni zničila jihovýchodní Asii. Sama byla těžce zraněná a její přítel, fotograf Simon Atlee, zemřel. Rozhodla se své zážitky popsat v autobiografické knize Vždy s láskou, Petra, jejíž výtěžek věnuje obětem katastrofy.

Petru a její životní lásku, fotografa Simona Atleeho, stejně jako tisíce dalších zasáhla ničivá vlna bez varování, nedala jim ani možnost se rozloučit. Nekonečných osm hodin plných mučivé bolesti vystřelující z roztříštěné pánve přečkala ve větvích palmy. V nemilosrdné sluneční výhni ztrácela vědomí. Okolní svět se změnil k nepoznání. Po úderu tsunami zůstaly jen trosky, zkáza a bolest.

BBart. překlad Petra Andělová, 192 str., váz., 199 Kč

Arthur C. Clarke, Stephen Baxter: Sluneční bouře

Když se spojí síly dva takoví autoři jako Sir Arthur Charles Clarke, největší žijící autor SF, a též cenami ověnčený Stephen Baxter, jenž sdílí Clarkeův pohled na budoucnost, v níž technologie a humanismus provází vývoj lidského rodu, je vynikající výsledek zaručen. Tak se i stalo v případě románu Oko času. Nyní se čtenářům dostává do rukou s napětím očekávané pokračování.

Po pěti letech života na Miru se Bisesa Duttová vrací do Londýna pouhý den po svém zmizení. Planetu ten den postihne silná sluneční bouře, ovšem vědci zjistí, že ani ne za pět let má přijít ještě daleko mohutnější bouře, která hrozí zeměkouli zničit. Národy celého světa musejí spojit síly, aby katastrofě předešly

Baronet, překlad Milan Lžička, 364 str., váz., 229 Kč

Ian Rankin: Tma

Tento již jedenáctý svazek z celé série úspěšných klasických detektivních thrillerů z temných zákoutí Edinburghu svědčí o tom, že Ian Rankin svého hlavního hrdinu právem pojmenoval inspektor Rebus.

Johna Rebuse, úspěšného řešitele mnoha záhadných případů, milovníka rockové hudby, alkoholu a atraktivních žen, který si v práci často dělá, co chce, jeho šéf pověřuje na první pohled prestižním úkolem - prací v Parlamentním výboru pro spolupráci s policií, zřízenému k zajištění bezpečnosti budoucího Skotského parlamentu. Ve skutečnosti se však těší, že ho pár měsíců před svým odchodem do penze nebude mít na očích.

Jenže za dané situace Rebus nedokáže zůstat stranou, a i když ho tím nikdo nepověřil, ujme se vyšetřování nálezu mrtvoly ve Skotském parlamentu...

BBart, překlad Jitka Fialová, 376 str., váz., 199 Kč

Vladimir Nabokov: Povídky 3, 1938-1952

Závěrečnou část souborného vydání povídkového díla Vladimira Nabokova tvoří šestnáct próz z let 1938-1952, z větší části spadajících již do americké etapy autorovy literární dráhy. Svazek doplňují autorské a editorské komentáře a doslov k celému souboru, nabízejícímu českým čtenářům poprvé možnost seznámit se s významnou částí Nabokovovy beletristické tvorby v úplnosti. Prozaik, básník a překladatel Vladimir Nabokov (1899-1977) patří mezi nejvýznamnější světové autory 20. století.

Paseka, překlad Pavel Dominik, Zuzana Mayerová, Alena Ságlová, Michal Sýkora a Ladislav Šenkyřík, 328 str., váz., 299 Kč

Thomas Laird: Hlasy mrtvých

Napínavý thriller začíná na první pohled jednoduchým případem vraždy, jejíž obětí se stala matka s dcerou. Vzápětí je však zavražděno několik dalších lidí, které spojují dvě věci - znali se s manželem první oběti a umírali v mučivých bolestech. Poručíku Parisimu je jasné, že tentokrát stojí proti výjimečně krutému protivníkovi.

Na první pohled se zdá, že jde o vyřizování mafiánských účtů, ale brzy vyjde najevo, že skutečnost je daleko složitější. Nelítostný zabiják sice prošel tvrdým tréninkem, aby dokázal na rozkaz svých bossů spolehlivě likvidovat nepohodlné osoby, nyní ovšem pracuje na vlastní pěst - a o to brutálněji. Jako bývalý profesionál vraždí způsobem, jež otřese i zkušenými kriminalisty...

Domino, 260 str., váz., 199 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám