Hlavní obsah

Nové knihy - 10. týden

V knižních novinkách tohoto týdne převažují napínavé tituly - vychází starší Ed McBainova detektivka Skládačka, další detektivka Z příčin nikoli přirozených od P.D. Jamesové, nebo thriller z lékařského prostředí Experiment do Henryho Denkera.

Článek

Ed McBain: Skládačka

Detektivní příběh Skládačka napsal McBain ve svém nejproduktivnějším období v 70. letech.

Před šesti lety vyloupila čtveřice mužů banku, ze které odnesla téměř milión dolarů. Bankovní lupiči padli za oběť výstřelům, avšak po penězích se tehdy slehla zem. Když našli Carellovi muži oběť vraždy s nicneříkajícím útržkem fotografie v ruce, ještě chvíli jim trvalo, než pochopili, že každým nalezeným útržkem se přibližují k pohřešovaným penězům z loupeže. Avšak blíží se k nim nejen oni, ale i neznámý, který na cestě po stejné stopě likviduje všechny, kteří by mu mohli překážet.

BBart, překlad Jan Zábrana, váz., 176 str., 199 Kč

P. D. Jamesová: Z příčin nikoli přirozených

Jeden z nejznámějších románů anglické spisovatelky P.D. Jamesové přináší další případ jejího hrdiny detektiva - básníka superintendanta Dalglieshe.

Maurice Seton byl slavným autorem detektivek - ale žádná z vražd, které vykreslila jeho představivost, se nevyrovná hrůznosti jeho vlastní smrti. Když je Setonovo tělo nalezeno na dně plující loďky, začne se mezi jeho sousedy šířit děs. Teď je na superintendantovi Dalglieshovi a jeho tetě, aby odhalili šokující pravdu o Setonově minulosti. Jenže pak nastane nečekaný obrat v podobě další vraždy...

Motto, váz., 140 str., 209 Kč

Jan Beneš: Druhý dech

Román Druhý dech je knihou o komunistickém pracovním táboře na konci 50.let. Byl napsán v roce 1963, jeho vydání v Československu bylo zakázáno o rok později, takže kniha vyšla poprvé anglicky ve Spojených státech pod názvem Second Breath (1969). Poprvé vyšla česky ve Švýcarsku v nakladatelství Konfrontace v roce 1974.

Román je oslavou lidské slušnosti a solidarity, vlastností, které ve vězních - především politických - nedokázal zlomit ani systém, jenž je zbavil všech práv a soustavně v nich pomocí celé této vězeňské mašinérie pošlapával to nejzákladnější - lidskou důstojnost.

Mladá fronta, váz., 144 str., 179 Kč

Janet Evanovich: Dvakrát řež, jednou měř

Janet Evanovichová je uznávanou autorkou osmidílné detektivní série o Stephanii Plumové, za kterou získala řadu literárních ocenění.

Stephanie se tentokrát snaží dopadnout Kennyho Mancusa, mladíka z Burgu, barvité dělnické čtvrti města Trenton v New Jersey, která je jejím domovem a polem působnosti. Kenny, který podle všeho zastřelil svého nejlepšího kamaráda, teprve nedávno odešel z armády a je podezřele zazobaný. Navíc je vzdáleně spřízněný s Joem Morellim, poldou z mravnostního oddělení s pochybnými etickými zásadami, nezkrotným libidem a nepříjemným zvykem hatit v jednom kuse Stephaniiny plány a mařit její pátrání.

BBart, překlad Blažena Kukulišová, váz., 272 str., 199 Kč

Henry Denker: Experiment

Henry Denver je autorem thrillerů z lékařského prostředí, z nichž většina vyšla i u nás (Klinika, Chybná diagnóza, Léčitelé a další).

Hrdina románu Experiment Otis Cruikshank býval skvělým vědcem, ale zdá se že jeho jiskra pohasla. Když nabídne spolupráci mladému kolegovi Robertu Nilesovi, nikdo nevěří, že projekt přinese výraznou změnu. Otis ale ví, že jeho experiment bude znamenat průlom ve vědě - svou léčebnou metodu vyzkoušel na vlastní dceři Heather. Zachránil jí tím život a zároveň ohrozil vlastní kariéru. Časem se Cruikshankovi podařilo prosadit nákladný experiment. Zpočátku se všechno daří a výsledky jsou více než uspokojivé. Potom se situace zkomplikuje.

Domino, váz., 200 str., 189 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám