Hlavní obsah

Nova začne točit Redakci

Právo, Eva Zajíčková

Počátkem července začne Nova natáčet seriál z novinářského prostředí Redakce, který píše mladý scenárista Marek Epstein a čtyři další kolegové podle úspěšné španělské série. Vysílat ho začne už v září zároveň s Pojišťovnou štěstí, již připravuje od loňska.

Foto: Pavel Čempěl

Starobohumínské náměstí po opravě jen září.

Článek

"Každý z nich je úplně jiný, takže si nebudou konkurovat. Redakce je licenční látka, ale uzpůsobená českému prostředí, na scénáři pracuje tým pěti autorů, točit ji budou minimálně dva režiséři a většina děje se bude odehrávat ve studiu. Bude se zkrátka podobat moderním zahraničním titulům, zatímco Pojišťovna štěstí má blíž k typickému českému seriálu," uvedla výkonná ředitelka Novy Libuše Šmuclerová.

Španělsko nás inspiruje

Seriál přinesl do Česka Filip Bobiňski ze společnosti Dramedy productions. Před řemi lety jej zaujal ve Španělsku, vzápětí oslovil režiséra Tomáše Krejčíře a začali ho společně připravovat. "Jako divák jsem chtěl v televizi konečně vidět domácí, ale svižný moderní seriál. A z novinářského prostředí se tu toho moc ještě nenatočilo, takže ta volba byla docela jasná," řekl.

Španělská stanice Tele5 vysílala seriál v prime timu pět sezón, za tu dobu dosáhl celkem 150 dílů a v roce 2001 byl druhým nejsledovanějším seriálem v zemi. "Vedl si velmi dobře, pokaždé jeho sledovanost převyšovala průměrnou sledovanost stanice," dodal mluvčí Dan Plovajko. V licenci už jej úspěšně odvysílala i portugalská televize SIC, jež je podobně velká jako Nova, a začal se chystat i ve Skandinávii.

Vyprofilované herecké obsazení

Přestože seriál vzniká mimo televizi, Nova si vyhradila právo ovlivňovat děj i obsazení. Hlavní roli bude hrát David Matásek, jeho kolegu a přítele ze studií Milan Šteindler, šéfovat jim bude Bořivoj Navrátil, jejich razantní kolegyni si zahraje Dana Batulková.

Dramaturgyně Šárka Baborovská už má jasné i obsazení některých mladých postav, ale o zbytku z dvanácti hlavních hrdinů a třech stovkách vedlejších postav se teprve rozhodne. "Roli cílevědomé a atraktivní vedoucí domácího zpravodajství jsme nabízeli Libuši Šmuclerové, ale bohužel to nevzala," vtipkoval režisér Tomáš Krejčíř.

Autoři však zdůrazňují, že noviny jim poslouží hlavně jako zajímavé pracovní prostředí, ale půjde jim především o vztahy a zajímavé zápletky. "Nechceme se tajit tím, že určitým vzorem nám byl seriál Pohotovost," přiznal Krejčíř. Podle něj nechává licence českému autorskému týmu dost volnosti: "Člověk spíš pozná, jak vystavět interiéry a které zápletky dobře fungují, ale naše postavy a příběhy musí odpovídat domácím poměrům."

Podle vzoru úspěšných zahraničních televizních titulů se Nova chystá do každého dílu obsadit i populárního hosta - a nejen z hereckého prostředí.

Pokud se bude seriál českým divákům líbit, je připravena po třinácti dílech neskončit a natočit i další "Jestliže budeme spokojeni s ohlasem, začneme okamžitě jednat s Globo Media o prodloužení licence," sdělil generální ředitel Petr Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám