Hlavní obsah

Nová scéna bude hostit izraelské divadlo Cameri a hru Dybbuk

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný izraelský divadelní soubor Itim Ensemble z telavivského Cameri Theatre se představí ve dnech 26. a 27. října na Nové scéně Národního divadla v Praze. Uvede hru Dybbuk Leona Kratze, kterou nastudovala ředitelka divadla, režisérka a choreografka Rina Yerushalmi.

Článek

Hostování izraelského souboru předcházela loňská návštěva činohry pražského Národního divadla v Izraeli s inscenací hry Toma Stopparda Rock’n’roll.

Inscenace, která je inspirována kabalistickými rituály, má podtitul „mystická cesta lásky, smrti a vykoupení“.

Chanan, chudý zanícený student kabaly, se uchyluje k mystickým rituálům a uzavře smlouvu s Ďáblem. Chananova ztracená duše, bloudící mezi dvěma světy, najde útočiště coby dybbuk v těle nevěsty Lei. Rabínu Azrielovi, který chce dívku zachránit, nezbude nic jiného než provést násilný a krutý rituál exorcismu…

„Původ Dybbuku je částí židovského folklóru, který byl stvořen ve východní Evropě, aby byl vrácen zpět, domů, ač velmi novým způsobem. Velmi se těšíme, že se s vámi podělíme o svou práci,“ říká o připravovaném hostování šéfka souboru.

Itim Ensemble vznikl v roce 1989 a je divadelní laboratoří, zdůrazňující divadelní proces a zkoumající vztahy mezi prostorem, časem, herci, scénou a divákem prostřednictvím klasických děl v originálních interpretacích.

Vstupenky v ceně 200–250 Kč jsou v prodeji u pokladen ND a Nové scény.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám