Hlavní obsah

Nová DVD - Rocky Balboa, Intimní osvětlení i Absurdistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází na DVD například boxerské drama Rocky Balboa, slavný český film Intimní osvětlení nebo americká komedie Absurdistán.

Článek

Rocky Balboa

Když byl v roce 1976 uveden do kin film Rocky, stal se mezinárodním fenoménem a nesmrtelnou klasikou. Nečekaný hit se v silné konkurenci velkorozpočtových titulů probojoval do oscarového klání a získal tři sošky.

Před třiceti lety byl Rocky mužem bez budoucnosti, který se živil prací pro druhořadého lichváře. Když mu osud přihrál možnost postavit se do boxerského ringu s úřadujícím šampiónem těžké váhy Apollem Creedem, jeho šance na vítězství byla jedna ku miliónu. Jeho odvaha a nezdolnost v životě i v ringu inspirovala milióny lidí. Nyní tráví večery vyprávěním starých historek stálým návštěvníkům své restaurace Adrian's, kterou pojmenoval po své zemřelé manželce.

Titul úřadujícího šampióna těžké váhy aktuálně drží Mason "The Line" Dixon, který je výjimečný pouze tím, jak jednoduše se mu podařilo tuto trofej získat. Ještě nikdy se mu do cesty nepostavil rovnocenný protivník. Pak ho ale počítačová simulace přirovná k Rockymu Balboovi v jeho nejlepší formě. Kdo by vyhrál, kdyby se tihle dva postavili proti sobě v ringu? Dixon se svými vypilovanými údery a prací nohou nebo Rocky se svou vášní a silnými direkty? Zní to jako vtip, ale tahle otázka, na kterou zdánlivě není odpověď, přivede Rockyho zpátky do ringu.

Rocky Balboa, USA 2006, 102 min., české titulky, režie: Sylvester Stallone, hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton, Talia Shireová, Milo Ventimiglia, Burt Young, Antonio Tarver...

Intimní osvětlení

Komedie Intimní osvětlení je jeden z významných snímků tzv. nové české vlny 60. let, který byl zařazen mezi desítku nejlepších domácích filmů všech dob. Celovečerní debut scénáristy a režiséra Ivana Passera je současně jeho jediným dlouhometrážním filmem, který natočil v tehdejším Československu.

Intimní osvětlení se odehrává na malém městě, kam přijíždí jako sólista na koncert amatérského symfonického orchestru bývalý spolužák ředitele místní hudební školy. Na příhodách několika hodin jsou konfrontovány osudy těchto dvou konzervatoristů, kteří se setkávají po deseti letech. Film byl natáčen zajímavým způsobem. Celý vznikl v exteriérech a v reálu skutečné rodinné vilky u Tábora a hráli v něm prakticky samí neherci. Autoři v něm nezakrývají lidské slabosti a nedostatky, ale ironickým a úsměvným způsobem je zdůrazňují.

Intimní osvětlení, ČSSR 1966, 71 min., režie: Ivan Passer, hrají: Zdenek Bezušek, Karel Blažek, Miroslav Cvrk, Jiřina Křesadlová, Věra Křesadlová, Dagmar Redinová, Jaroslava Štědrá, Karel Uhlík, Vlastimila Vlková, Jan Vostrčil...

Absurdistán

Hrdinou americké komedie je Joe, voják americké armády. Má svou klidnou práci ve skladě, kde nikdo nechodí a už jen čeká až půjde do důchodu. Jenže pro své schopnosti, nebo spíš pro svou úplnou průměrnost je vybrán do tajného vládního projektu. Je zmrazený a za rok má být puštěn zase mezi lidi. Jenže projekt byl zrušen a nikdo si na milého Joea ani nevzpomene. Vypuštěn mezi lidi je v roce 2505 jako nejchytřejší osoba na planetě. Země je v rozpadu, inteligence je na úrovni retardů a nic nefunguje jak má. Je povolán, aby vyřešil problémy a dal lidem naději, jídlo a řád.

Idiocracy, USA 2006, 84 min., režie: Mike Judge, hrají: Luke Wilson, Maya Rudolphová, Dax Shepard, Anthony 'Citric' Campos, David Herman, Sonny Castillo, Kevin McAfee, Robert Musgrave, Ryan Melton, Justin Long...

Odsouzeni zemřít

Filmové drama Odsouzeni zemřít bylo natočeno podle skutečné události. Víkendový výlet na luxusní jachtě se pro skupinu vysokoškolských kamarádů mění na děsivou plavbu.

Šampaňské teče proudem a slunce pálí. Naprostá pohoda a chuť zaplavat si. V zápalu nadšení se všichni účastníci plavby vrhnou do chladivé, průzračné vody. Dokonce i ti, kteří chtěli zůstat na palubě. Co však začalo jako dobrá zábava, se brzy projeví jako osudová chyba. Nikdo totiž nespustil záchranný žebřík. Paluba je přímo nad jejich hlavami, téměř na dosah, ale trup lodi je příliš vysoký a kluzký, aby po něm mohli vyšplhat. A v kajutě lodi zůstalo opuštěné novorozeně jedné z dvojic.

Open Water 2: Adrift, USA 2006, 91 min., režie: Hans Horn, hrají: Susan May Prattová, Richard Speight, Niklaus Lange, Ali Hillis, Cameron Richardson, Eric Dane...

Král a pták

Francouzská animovaná pohádka Král a pták se odehrává v říši Takicardii, kde tyransky vládne král Karel XVI. Ten se zamiluje do krásné pastýřky a chce se s ní oženit, její srdce však patří chudému kominíčkovi. Dvojice milenců se před králem vydá na útěk a po cestě zachrání ptáčátko, vypadlé z hnízda. Dospělý pan Pták jim na oplátku nabídne svoji pomoc.

Když kominíček s pastýřkou, pronásledováni královskou policií, padnou do zajetí, pan Pták s využitím svého důvtipu a moudrosti vyvolá proti panovníkovi vzpouru, svatební obřad překazí a milence osvobodí...

Le Roi et l´oiseau, Francie 1980, 80 min., režie: Paul Grimault, hrají: Jean Martin, Pascal Mazzotti, Raymond Bussires, Agns Viala, Renaud Marx...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám