Hlavní obsah

Nová DVD - Obsluhoval jsem anglického krále i Robinsonovi

Tento týden vchází na DVD film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického, animovaný trhák Robinsonovi nebo thriller Berlínské spiknutí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Obsluhoval jsem anglického krále

Kniha Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále patří k vrcholům jeho tvorby. V životních osudech malého českého číšníka se zrcadlí naděje, konflikty, dramata a prohry, kterými prošly české dějiny v minulém století. Na motivy tohoto díla Jiří Menzel napsal scénář a zrežíroval film o muži, který na konci svého života hledá obrazy času, který prožil.

Kdesi v zapadlém koutě blízko hranic přebývá v opuštěné hospodě muž bohaté minulosti, který pracuje jako cestář. Ve vzpomínkách se ale odvíjí příběh pikolíka, který zažil podivuhodný rozmach a sebevědomí české společnosti, okouzlení bohatstvím i karnevalem života v třicátých letech minulého století, stejně jako pád svého charakteru v období okupace za druhé světové války i pokoření v době nástupu komunismu. Jeho rozpomínání na svět žen a na svět bohatství a senzací i na dobu zmatení a ponížení je plné fantazie a neuvěřitelných situací - aby nakonec, po tom co vše viděl, slyšel a poznal, našel jistotu ve svém srdci a v samotě.

Obsluhoval jsem anglického krále, ČR 2006, 120 min., režie: Jiří Menzel, hrají: Oldřich Kaiser, Ivan Barnev, Julia Jentschová, Martin Huba, Marian Labuda, Milan Lasica, Josef Abrhám, Jiří Lábus, Jaromír Dulava, Pavel Nový...

Robinsonovi

Příběh animovaného filmu z produkce studia Walt Disney se točí okolo Lewise - geniálního kluka se zálibou v šikovných technických vychytávkách a obrovskou touhou najít rodinu, kterou nikdy neměl možnost poznat. Jeho nezdolné hledání jej jednoho dne zavede na místo, které by si nedokázal představit ani v nejdivočejších snech - do budoucnosti, kde už termín "nemožné" dávno zmizel ze slovníku.

Když se Lewis setká s podivným cizincem jménem Wilbur Robinson, čeká jej nejen fantastická cesta časoprostorem, ale také setkání s rodinou Robinsonových, která mu pomůže objevit celou řadu úžasných tajemství o jeho vlastních neomezených schopnostech. Neskutečný výlet jej ale také přivede do konfliktu s padouchem, která dělá zlu špatné jméno: neschopným Bowler Hat Guyem, jež Lewise připraví o jedinou možnost, jak se vrátit domů.

Meet the Robinsons, USA 2007, 102 min., český dabing, režie: Stephen J. Anderson, hrají: Stephen J. Anderson, Angela Bassettová, Tom Kenny, Laurie Metcalf, Tom Selleck, Adam West...

Berlínské spiknutí

Režisér Steven Soderbergh natočil thriller odehrávající se v Berlíně v 40. letech minulého století, kterým vzdává hold filmové atmosféře 40. let a filmu noir. Hlavním hrdinou je americký novinář, který se zaplete do tajemného spiknutí a vraždy.

Kdo ví, co hledá americký novinář Jake Geismer v poválečném Berlíně? Možná klid, možná příběh, ale určitě ne svou dávnou lásku Lenu. Ani stopu tajemství a podvodů, které vedou od Leny k jejímu milenci - mladému ambicióznímu desátníkovi. Stopa pokračuje až k vraždě, o kterou se nikdo nezajímá. Nikdo kromě Jakea...

Good German, USA 2006, 105 min., režie: Steven Soderbergh, hrají: Cate Blanchettová, George Clooney, Tobey Maguire...

Hory mají oči 2

V dějinách moderní hrůzy se najde jen pár filmů, které zapůsobily na publikum tak silně jako kultovní klasika Wese Cravena z roku 1977 Hory mají oči. V roce 2006 byl natočen remake, který byl zasazen do 21. století. Wes Craven jej produkoval stejně jako jeho pokračování.

Jednotka vojáků Národní gardy má namířeno na základnu v Novém Mexiku, kam mají v rámci rutinní mise přivézt vybavení pro skupinu jaderných vědců. Když však na odlehlé výzkumné pracoviště přijedou, najdou jej zcela opuštěné. Pak ale zachytí tísňový signál ze vzdálených hor a rozhodnou se vydat do kopců na záchrannou výpravu, protože si myslí, že by se tam mohli ukrývat pohřešovaní vědci. Netuší však, že kráčejí přímo do náruče lidožravých mutantů, jejichž vražednému běsnění kdysi podlehla rodina Carterových.

A tentokrát je hrozba ještě děsivější. Patriarcha mutantů Papa Hades má v plánu nechat naživu všechny chycené ženy, aby svému kmeni zajistil přežití. Skupina vojáků, jejímiž členy jsou i ženy, se musí pevně semknout, aby dokázala obstát v boji proti nepříteli, který je odhodlaný nedat vetřelcům sebemenší šanci.

The Hills Have Eyes II, USA 2006, 107 min., režie: Martin Weisz, hrají: Daniella Allonsová, Michael McMillian, Jessica Stroupová, Jacob Vargas...

Nepřemožitelný

Podle skutečné události vznikl příběh o fanouškovi amerického fotbalu jménem Vince Papale. Ten se nerozhodne pro nic menšího než splnit si životní sen - stát se hráčem Národní fotbalové ligy. Stane se nejstarším zelenáčem v dějinách amerického fotbalu a brzy i miláčkem diváků a nakonec sportovní legendou. 

Prostředí jednoho z nejtvrdších a nejnáročnějších sportů poskytuje příležitost pro napínavou podívanou, ale také řadu komediálních situací. Bonusy potom představují skutečný příběh Vince Papaleho a osobní komentáře této živé legendy světového sportu.

Invicible, USA 2006,  105 min., režie: Ericson Core, hrají: Mark Wahlberg, Greg Kinnear, Michael Kelly, Elizabeth Banksová, Kevin Conway, Michael Rispoli, Kirk Acevedo...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám