Hlavní obsah

Nová CD – Cartonnage, Status Quo i Jiří Grossmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následující týden přináší do světa hudby novu desku elektro-popových Cartonnage, která sděluje I'm Not Your Computer. Dále upozorňujeme na dvě výroční alba: Status Quo slaví padesát a nabízejí Quid Pro Quo, trojdiskové CD Až tě náhodou potkám připomíná nedožité sedmdesátiny legendy Semaforu Jiřího Grossmanna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nová CD

Článek

Cartonnage: I'm Not Your Computer

Jedna z našich nejuznávanějších elektro-popových skupin Cartonnage vydává v pořadí třetí album I'm Not Your Computer, kterou představí singl Don't Stop.

„Bude to pokračování našeho synth-popového příběhu. Synt'áky, drum machiny, samplery, vokodéry a jiné hračky nám celý tři roky dělaly společnost. Byly chvíle, kdy se nám plkalo parádně a tyto okamžiky jsme zaznamenali. V elektronické hudbě je čas i prostor, si s těmito hračkami povídat a poznávat je. Jsou vesmírný, stejně jako sexy,“ přibližují Vanda Choco a Armin Effenberger.

EMI / Monitor / Virgin

Status Quo: Quid Pro Quo

Padesát let – v manželství se slaví zlatá svatba, v hudbě se zatím žádný termín nevymyslel, protože tak dlouho spolu vydrželo jen málo muzikantů. Výjimkou z pravidla je britská rocková kapela Status Quo, kterým nezbylo, než kulaté výročí oslavit novou deskou.

Výroční novinka se jmenuje Quid Pro Quo, obsahuje čtrnáct songů a jako bonus novou verzi hitu In The Army Now. Vedle standardního alba vychází ještě limitovaná edice Official Bootleg rozšířená o živý záznam deseti klasických hitů, natočených na loňském koncertě v australské Sydney.

Mystic Production

Jiří Grossmann: Až tě náhodou potkám

Cílem nové, třídiskové kompilace je připomenout nedožitých sedmdesát a smutných čtyřicet let od smrti Jiřího Grossmanna, ale především nabídnout co nejkompletnější pohled na hudební odkaz této legendy.

Na více než šedesáti příkladech je zdokumentován jeho kumšt pěvecký, ale především textařský, ve stylu občas semaforsky popovém, hlavně však klasicky countryovém. Třetí, textařské CD je naplněno songy Pavla Bobka, Milušky Voborníkové nebo Nadi Urbánkové, kterým Grossmann vybral prověřené zahraniční melodie a otextoval. První dva disky patří Grossmannovi jako zpěvákovi možná rozsahem neúchvatného hlasu, ale zajímavé barvy a důvěryhodného projevu. Najdete tu také doklady spolupráce s Miloslavem Šimkem, vedle legendárních povídek zachované i v podobě písniček.

Supraphon

Katy B: On A Mission

Mladičká britská zpěvačka Katy B, která je mimo jiné držitelkou titulu z Londýnské univerzity v oboru populární hudba, je jednou z nejočekávanějších debutantek roku. Snad i proto že její singl On A Mission, podle něhož je deska pojmenovaná, dosáhl 5. místa v oficiální UK Singles Chart.

Na debutu najdete třináct novinek, které si všechny napsala sama, při nahrávání s produkcí pomohli Benga, Geeneus a Zinc.

Sony Music

DG 307: V katedrálách ticha

Nahrávka stará více jak sedmnáct let připomene sérii koncertů undergroundové legendy DG 307 ve vrcholné formě roku 1994, kdy hrála v nebývale silné sestavě: dvoje bicí, dvoje klávesy, zdvojené smyčcové nástroje, kytara a samozřejmě nezaměnitelný hlas Pavla Zajíčka. Je to i poslední sestava, v které ještě působil Mejla Hlavsa.

Album s délkou přes sedmdesát minut obsahuje kompletní repertoár tohoto turné – čtrnáct písní a to včetně několika dosud nezveřejněných skladeb, které nesou rukopis Mejlovy hudební geniality a samozřejmě i pečeť nenapodobitelně autentické Zajíčkovy poezie.

Guerilla Records

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám