Hlavní obsah

Nová alba: Queens Of The Stone Age, KT Tunstall, Beady Eye, Gabriela Gunčíková

Právo, Jaroslav Špulák

V tomto týdnu se na trhu objevují mimořádně zajímavá alba, navíc je jich víc než dost. Milovníky rocku potěší novinka amerických Queens Of The Stone Age, kteří přijedou na letošní Rock for People, jiné zase aktuálka Skotky KT Tunstall nebo britských Beady Eye. Zajímavé jsou počiny Trickyho nebo kapely Jimmy Eat World, z domácí produkce druhá deska Gabriely Gunčíkové či zajímavě pojatá nahrávka Jana Žambocha.

Článek

Queens Of The Stone Age: ...Like Clockwork

Foto: Matadors

Nová alba

K nahrávání šestého alba americké skupiny, která se letos představí na letním Rock for People v Hradci Králové, se zpěvák a kytarista Josh Homme obklopil nejenom členy kapely, ale také řadou hostů. Ve studiu přišli Queens Of The Stone Age podpořit například Dave Grohl, Mark Lanegan, Nick Oliveri, Elton John nebo Trent Reznor z Nine Inch Nails.

„Jediné, na čem nám záleželo, bylo, aby tohle album nebylo podobné těm minulým. Nestarali jsme se o to, jaké přesně bude. Je to zkrátka dokument doby. Jeden den jsem se setkal s bubeníkem, s nímž se znám od svých deseti let, druhý den přišel Elton John,“ říká k albu Homme.

KT Tunstall: Invisible Empire/Crescent Moon

Foto: Universal Music

Nová alba

Vynikající skotská zpěvačka KT Tunstall vydává čtvrté album. Již na předešlých počinech potvrdila svou písničkářskou osobitost, kterou na novince rozvíjí. V tuctu skladeb nezachází za hranici country folku nebo akustického rocku. Poutavý je nicméně její pěvecký výraz a texty, které jsou v první části alba věnovány z velké části jejímu loni zesnulému otci a ve druhé pak pocitům ze čtyřletého odloučení od manžela. Je to velmi intimní album, křehké a zpěvné.

Beady Eye: BE

Foto: Sony Music

Nová alba

Druhé album britské skupiny Beady Eye, za kterou stojí především zpěvák Liam Gallagher a několik dalších bývalých členů slavných Oasis. Vznikla poté, kdy se Liam v roce 2009 rozhádal se svým bratrem Noelem natolik, že už nebylo možné, aby byli v jedné formaci a tvořili společně. BE je druhé album v diskografii Beady Eye a název znamená jak zkratku jména formace, tak prosté „be“, tedy „být“. Producentem rockové kolekce je Dave Sitek.

Mark Owen: The Art Of Doing Nothing

Foto: Universal Music

Nová alba

Mark Owen je členem boybandu Take That, ale v podobě aktuální kolekce vydává již své čtvrté sólové studiové album. Jmenuje se The Art Of Doing Nothing, přináší deset písniček a také ujištění, že Owen je zkušený harcovník schopný napsat dobré popové písně rádiového formátu s přesahem k elektronickému softrocku. Album si z části i sám produkoval a rozhlasovým éterem již plave skvělý singl Stars.

Tricky: False Idols

Foto: False Idols

Nová alba

False Idols je desáté album britského triphopového hudebníka Trickyho. Začíná coververzí písně Van Morrisona Somebody’s Sins a v dalších momentech je prodchnuto atmosférou devadesátých let. Na kolekci se podílela také řada dalších hudebníků, například Francesca Belmonte, Fifi Rong, Nneka nebo Peter Silberman.

„V těchto letech je na světě hodně hlouposti. Lidé milují celebrity a hltají všechny informace o tom, co dělají. Žijí jejich život, přitom by měli žít svůj,“ vysvětluje k filozofii alba Tricky.

Gábina Gunčíková: Celkem jiná

Foto: Lewron Music Center

Nová alba

Na rozdíl od svého debutu je na nové desce Celkem jiná česká zpěvačka Gabriela Gunčíková skutečně „celkem jiná“. Jedná se o původní rockovou nahrávku, vedenou tedy v žánru, který zpěvačku známou z vyhledávací soutěže SuperStar vždy lákal. Plní si tak nejenom svou uměleckou vizi, ale současně kráčí cestou, na které je pěvecky i výrazově nejsilnější.

Jimmy Eat World: Damage

Foto: Sony Music

Nová alba

Americká kapela Jimmy Eat World vydává v novince Damage své v pořadí osmé studiové album. Na kolekci jsou tradičně rafinované, přitom velmi přesvědčivě melodické rockové kousky, které mají kouzlo v prezentaci a zpěvu Jima Adkinse.

Sabina: Sabina

Foto: EMI Music

Nová alba

Sabina Křováková je vítězkou letošního ročníku vyhledávací soutěže Česko-Slovenská SuperStar. V rekordně krátkém čase vydala album, na kterém jsou coververze skladeb, jimiž se prezentovala v soutěži. Nahrávka vznikla hned po skončení televizní show v Bratislavě.

Jan Žamboch: Guitar & Forest

Foto: Art UŽI

Nová alba

Jan Žamboch, jinak šéf kapely Žamboši, se vypravil s kytarou a nahrávacím zařízením do různých lesů (smrčiny, bory, doubravy, bučiny) a pokusil se zachytit v několika minutách atmosféru místa. Vždy v jednom měsíci a jedné kytarové instrumentální skladbě. Ctil při tom vlivy a „překážky“ okolí, teplotu, vítr a nahrál skladby pokaždé na jeden zátah, bez příkras a vymožeností moderních studií. Je to velmi osobité album.

Disclosure: Settle

Foto: Universal Music

Nová alba

Disclosure jsou britská elektronická dvojice, v níž obě poloviny tvoří Guy a Howard Lawrenceovi. Existuje od roku 2010 a v její muzice jsou zpracovány a spojeny styly house, hip-hop, synthpop, funky a další taneční vlivy. Settle je první album, které přináší sérii skladeb povětšinou nepříliš nápaditých, leč zvukově nesporně zajímavě vybavených.

Autumnist: Sound Of Unrest

Foto: Starcastic

Nová alba

Vlado Ďurajka aka Autumnist dodržuje se železnou pravidelností mezi alby čtyřleté pauzy. Po posluchači i kritikou oceňovaném debutu The Great Outdoors (2005) a jeho nástupci The Autumnist (2009) přichází s novinkou Sound Of Unrest, která je zatím nejkompaktnějším a nejvyzrálejším počinem v jeho diskografii. Nadále je ve skladbách přítomné charakteristické vrstvení různých zvukových stop, pečlivé budování atmosféry i křížení žánrů.

Konstantin Ruchadze: Upstream Hermit

Foto: Amsterdam Beyond Records

Nová alba

Hudebník Konstantin Ruchadze už řadu let vystupuje po celém světě a často zajíždí i do České republiky, kde vystupuje nejčastěji s nizozemsko-českým ansámblem Ruchadze Band Amsterdam Beyond. Nové album je plné jazzových pasáží a zajímavých skladeb.

Různí: Hybš hraje Ježka!

Foto: Universal Music

Nová alba

Václav Hybš bývá zárukou kvality hráčské, aranžérské i instrumentální. Legendární jsou jeho nahrávky písní Jaroslava Ježka, které vycházejí nyní na CD. Hybš jejich vydání avizoval již několik měsíců ve svém pravidelném pořadu na Českém rozhlase 2. V písničkách zpívají Milan Chladil, Helena Vondráčková, Naďa Urbánková, Jiří Korn, Karel Černoch aj.

Tom Keifer: The Way Life Goes

Foto: Merovee Records

Nová alba

Dvaapadesátiletý Tom Keifer je znám jako zpěvák slavné americké rockové party Cinderella. Jeho první sólové album ukazuje, že je ve znamenité autorské i pěvecké formě, písně mají rockový švih a jiskří syrovostí, kterou rock ještě v devadesátých letech – kam Cinderella patří – měl. Na desce jsou vlivy blues rocku, hard rocku, country a nechybí ani akustická balada.

Pepa Malina: Časosběr

Foto: archív P. Maliny

Nová alba

Silné bluegrassové písničky, ve kterých posluchači uslyší hlasy Roberta Křesťana, Petera Rowana, Katky Garcii, Blanky Táborské z AG Fleku, Míši Leichta nebo i Petra Bendeho a dalších. Tak lze charakterizovat debutové album Pepy Maliny, nejmladšího z trojice bratrů Malinů, geniálních muzikantů, kteří stáli u zrodu populární Druhé trávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám