Hlavní obsah

Nominace na World Press Photo: Boj v Sýrii i pád letadla

Novinky, Stanislav Dvořák

Fotografická soutěž World Press Photo zveřejnila v úterý své nominace. Je mezi nimi fotografie prodemokratického bojovníka ze Sýrie nebo truchlící rodiny po pádu etiopského letadla.

Foto: Mulugeta Ayene/World Press Photo, Reuters

Mulugeta Ayene: Rodina oběti po pádu letadla Ethiopian Airlines.

Článek

Americký fotograf Ivor Prickett zachytil zraněného Ahmeda Ibrahima, bojovníka SDF (Syrian Democratic Forces), usilujícího o demokratickou sekulární Sýrii. Jeho přítelkyně měla takovou hrůzu z jeho zranění, že nejdříve vůbec nechtěla vstoupit do nemocničního pokoje. Zdravotní sestra ji přesvědčila, aby tam šla, podala mu ruku a pohovořila s ním.

Farouk Batiche zachytil nepokoje v Alžírsku a Mulugeta Ayene zase rodinu jedné z obětí po pádu letadla Ethiopian Airlines.

Foto: Tomek Kaczor/World Press Photo

Tomek Kaczor: Postižená 15letá arménská dívka v centru pro utečence v polské obci Podkowa Leśna.

Yasuyoshi Chiba vyfotil mladíka, jak recituje během protestů v Súdánu, a Nikita Teryoshin obchodníka, který si odnáší protitankové zbraně na zbrojařské výstavě ve Spojených arabských emirátech.

Polák Tomek Kaczor zachytil 15letou arménskou dívku v centru pro utečence v polské obci Podkowa Leśna. Nedávno se probudila z katatonického stavu.

Soutěž World Press Photo funguje od roku 1955. Vítězové budou vyhlášeni 16. dubna a následovat má série výstav po celém světě. Tohoto ročníku se zúčastnilo 4283 fotografů ze 125 zemí, kteří přihlásili celkem 74 tisíc fotografií.

Czech Press Photo vyhrál snímek z demonstrace proti Babišovi

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám