Hlavní obsah

Nick Cave slaví úspěchy se svým australským westernem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zasmušilý hudebník Nick Cave napsal a opatřil hudbou australský western The Proposition a na festivalech s ním prý budí velkou pozornost. Premiéru měl na americkém Sundance Festivalu a nyní zaujal na Berlinale.

Článek

Zahraniční recenze se zatím shodují, že jde o výjimečný film s dokonalou atmosférou. Nejen australské, ale i americké a německé servery Caveův netypický western vynášejí do nebes.

Podle některých film dokonale navazuje na Cavevu předchozí tvorbu (první scénář Ghosts ... of the Civil Dead napsal už v roce 1988) a pokračuje v melancholicky filozofujícím tónu, který se dokonale hodí k vyprahlému a prašnému světu, v němž se film odehrává.

Příběh je situován na drsný australský venkov konce 19. století, kde řádí obávaný Burnsův gang. Je na něj vypsána odměna, ale "lovci", stejně jako místní policisté a soudci, nejsou o moc morálnější než banditi, takže westernové klišé o vítězství dobrých nad zlými se nekoná.

Hodně diváků bude určitě zajímat hudba, kterou Cave pro film složil. Jeho příznivci si nepochybně přijdou na své, protože je přesně tak jemně depresivní, jak se čekalo. Na internetu se bude soundtrack prodávat už příští týden.

Zda bude film uveden v českých kinech, je nejisté, v nejbližších měsících to podle Unie filmových distributorů určitě nebude.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám