Hlavní obsah

Neznámý kupec dal za Moneta 18 miliónů liber

Novinky, BBC, Stanislav Dvořák

Neznámý účastník londýnské aukce u Christie´s koupil za téměř 18 miliónů liber obraz Waterloo Bridge, Temps Couvert od Clauda Moneta. Nabídku sdělil telefonicky, uvedl server BBC.

Článek

Suma je dvakrát vyšší, než byl původní odhad za tento obraz. Jedná se o druhou nejvyšší částku, která kdy byla za Moneta zaplacena.

Waterloo Bridge, Temps Couvert je jeden z mnoha pohledů na most a řeku, které Monet maloval ve svém pokoji v Hotelu Savoy začátkem 20. století. Jiné Monetovo dílo, obraz leknínů nazvaný Les Arceaux de Roses, Givenchy byl v pondělí prodán za téměř 9 miliónů liber.

Podle odborníka ze specializované pojišťovací firmy Bobbyho Reada je teď trh s moderním uměním velmi silný. "Když jde o obrazy, které nebyly viděny na veřejnosti čtyřicet let, vždy se skvěle prodávají," říká.

Evropský rekord

Předpokládá se, že se za 10 až 15 miliónů liber prodají také Monetovy Nymphéas. Spolu s nimi se v síni Sotheby´s budou nabízet i obrazy Henriho Matisse, Pierre-Auguste Renoira and Pabla Picassa.

Zatím se na aukci moderního umění a impresionistů prodala dohromady díla za 121 miliónů liber a prodeje budou pokračovat celý týden. Jussi Pylkkanen, prezident Christie's Europe, uvedl, že současná aukce je mezníkem v historii trhu s uměním, celková suma je prý nejvyšší, která kdy byla na evropské aukci zaplacena. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám