Hlavní obsah

Neznámé vystoupení Karla Kryla našli v Norsku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská veřejnoprávní televize NRK objevila a zveřejnila záznam vystoupení básníka a písničkáře Karla Kryla. Vznikl v roce 1969 během jeho první výpravy do západních zemí. Kryl pak žil dlouho v emigraci, především v německém Mnichově.

Foto: Artcam

Karel Kryl

Článek

Záznam má 22 minut a obsahuje i legendárního „Bratříčka“, kde Kryl udělá malou chybu a začne hrát znovu. Kromě písně Bratříčku, zavírej vrátka zazní třeba Salome, Jeřabiny a Marat ve vaně a Kryl také mluví.

„Každému je jasné, že jestliže na mě míří zbraň, jsem nucen mlčet,“ řekl mezi písničkami. „Nemůžu-li mluvit, můžu malovat nebo zpívat proti.”

Karel Kryl byl básníkem, písničkářem, spisovatelem a také jedním z nejslavnějších emigrantů, které vyhnala komunistická moc. Vedle desek Bratříčku, zavírej vrátka, Maškary nebo Rakovina vyšly také knižně v souborném vydání jeho básně a písňové texty nebo i povídky (v knize Prózy). Kryl zemřel v roce 1994 v Mnichově.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám