Hlavní obsah

Netopýří muž se poprvé objevil v roce 1939

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Temný rytíř povstal je podle očekávání letním filmovým hitem. Fanoušci bojovníka za dobro se sice převážně shodují v tom, že předchozí díl nolanovské trilogie, Temný rytíř (na Česko-slovenské filmové databázi hodnocen coby 4. nejoblíbenější film vůbec), prokazoval větší kvality, avšak i závěrečnou část lze považovat za jednu z nejzdařenějších komiksových adaptací vůbec. Kde se však postava netopýřího muže objevila poprvé?

Článek

Jejími duchovními otci jsou Bob Kane a Bill Finger. S Batmanem se čtenáři poprvé setkali v sérii Detective Comics. To se psal květen 1939. V té době se Bruci Wanyovi říkalo ještě BatMan. Jeho postava nabyla v průběhu času různých přezdívek: Temný rytíř nebo třeba Nejlepší detektiv na světě.

Unikátní byl Batman především v tom, že na rozdíl od svých komiksových násilných kolegů protivníky zpočátku nezabíjel. Časem k Batmanovi přibyla postava Robina, učedníka, kterého si Bruce Wayne vycvičil.

Christopher Nolan však Robina do své triologie odmítl zařadit. Podle něj totiž do mytologie nepatří a zbytečně by narušoval atmosféru Gothamu. Možná ho k této myšlence navedl i absolutní kasovní propadák snímku Batman a Robin z roku 1997, který režíroval Joel Schumacher.

Film nezachránila ani přítomnost takových hvězd jako George Clooney, Arnold Schwarzenegger nebo Uma Thurmanová. Fanoušci snímek odmítli jako přeplácaný a toporný.

Je pravděpodobné, že se Netopýří muž dočká ještě dalších zpracování. „Chvíli trvalo, než si lidé uvědomili, že Batman je nejlepší,“ prohlásil o své nejslavnější postavě její autor Bob Kane.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám