Hlavní obsah

Nepovedená oslava úspěchu Alanis Morissette

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to deset let, co kanadská zpěvačka Alanis Morissette vydala Jagged Little Pill, album, které jí vystavilo vstupenku do první světové ligy. V její diskografii to byla třetí deska, první dvě se nesly v tanečním duchu a zpěvačka se k nim dnes v podstatě nehlásí.

Článek

Nyní vychází tatáž deska v akustické verzi. Jagged Little Pill Acoustic nabízí tucet stejných skladeb jako "originál", ve stejném pořadí, pořízených se stejným producentem Glenem Ballardem. Celkově je o minutu a čtvrt delší. Upřímně řečeno, sotva lze bez nápovědy pochopit, proč se pro akustickou verzi úspěšného díla zpěvačka rozhodla. Nahrávka MTV Unplugged z roku 1999 jasně ukázala, že písničky z Jagged Little Pill nejsou pro "bezelektrické" přepracování nejlepší materiál. Původně multiplatinová deska si měla dál žít svým životem, vždyť se jí celosvětově prodalo přes třicet miliónů.

Alanis měla písničky přepracovat do vyspělejší podoby, takové, která by odpovídala neoddiskutovatelné skutečnosti, že je o deset let starší. Neudělala to, naopak skladby pouze přehrála, což je na osobnost jejího formátu málo. Změna nástrojů ještě nepřináší změnu interpretace.

Morissette totiž nestaví na atmosféře, jak je při realizaci unplugged nahrávek obvyklé a přirozené. Skladby na nové desce stojí a padají s jejím zpěvem, který je až moc popisný, viditelně se naparující v touze vyzvonit světu, jak je úžasný.

Jenže to je málo. Skladby z Jagged Little Pill potřebují kytarovou agresivitu, rockový tlukot bicích, přímočarou basovou linku i Alanisin uvolněný zpěv. Měla počkat ještě tři roky a u příležitosti dalšího desetiletého výročí vydat v akustické verzi desku Supposed Former Infatuation Junkie. Ta je intimní a pocitová, o podobné přepracování si přímo říká.

Takhle se jí povedla jen čtvrtina. Důstojně zní Perfect, díky partiím violoncella elegantní Right Through You a přiměřenou míru jemnosti vykazuje i Forgiven. Naopak z Head Over Feet je prachobyčejná písnička o lásce a Ironic je jen kopie skvělé originální verze.

Čeká se na nové album, Alanis.

Alanis Morissette: Jagged Little Pill Acoustic

Warner Music, 58:43

Reklama

Výběr článků

Načítám