Hlavní obsah

Nemocnice: všichni jsme už tak trochu unavení

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scénárista Petr Zikmund si mohl v úvodním dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech odpustit scénu, kdy primář Blažej těsně před usnutím vyjmenovává ženě Ině všechna svá chlapská aktiva. Hned na začátku následující části Pomluva se totiž obě jeho rodiny sešly u slavnostního stolu a kdo má koho s kým bylo záhy patrné.

Foto: Jiří Růzha

KSH Poslův mlýn 2013 - Slavnostní vztyčení vlajky sportovních her

Článek

Historky z borské nemocnice se pomalu vytvářejí, to je po druhém pokračování pozitivní posun. Hudba ale zůstala mrazivá a bezpohlavní - mrazivá, když jsou na scéně mladí Sovovi, bezpohlavní, když Pěnkava otravuje svého syna existencí rodinné firmičky a opět jej nutí civět z kopce na firemní štít na střeše.

Studený obraz z interiérů utvrzuje v tušené inspiraci telenovelami a rýsující se charakterové defekty většiny protagonistů naznačují, že po dvaceti letech se na malém městě stali automaticky všichni hajzlíky.

Postavy se teprve rýsují

Seriálové postavy to nemají jednoduché - nedostaly dosud šanci se jasně vyprofilovat. Psycholožka Machovcová chce držet nad vodou manžela a sama je zralá na hospitalizaci, sousedka Adámková se při ošetření rány doktorkou Čeňkovou nejprve zmíní, že se to s manželem nedá vydržet, a pak se na ni osopí, protože si nevzala za muže opilce. MUDr. Klobouk je plachý, ovšem za Eliškou Královou dolézá vytrvale až do školky (kde ona pracuje) a s kytkou. Jací tihle hrdinové opravdu jsou?

Nejhůř ale zatím dopadá MUDr. Novosad (Robert Jašków). V obou dílech řekl sotva tři věty, ale divák už ví, že je "teplej", jak tvrdí sestřičky, a doktorka Máša o něm říká: "Já do toho Novosada vidím. Je to nebezpečnej člověk. Nelidskej."

Převažuje herecká průměrnost

Nemocnice na kraji města po 20 letech se nadto bohužel začíná hemžit nevýraznými hereckými typy. K představitelům MUDr. Klobouka (Radek Zima), Elišky (Zuzana Dřízhalová), Matěje Pěnkavy (Aleš Říha) a sester Moniky a Kamily (Adéla Pristášová a Gabriela Csinová) v pokračování přibyla ještě vykuleně drzá doktorka Šulcová (Daniela Šinkorová).

Pacienta, kterému MUDr. Machovec v noci vysadil antibiotika a ráno ho za to Blažej něžně pokáral, hrál zřejmě otec některé z klapek, aby si přivydělal k důchodu. Sekretářku podnikatele Halmana nejspíš také on v paruce. Přece by mělo platit, že každá věta, byť sebehloupější, by měla být řečena profesionálně a zahrána s citem i umem.

Dobří herci? Ambrhám, Balzerová, Hanzlík, Töpfer. Ale například vrchní sestra Pěnkavová (Iva Janžurová) je i po druhém dílu tak nečitelná, že jeden neví, zda je pevnou oporou primáře či dobře známou holubičkou nadnášenou vlastní hloupostí. Obě polohy zvládá bravurně, leč měla být opravdu obojím?

Starý Sova se ve druhém pokračování na obrazovce neobjevil, a tak byl scénáristou pro vyřčení moudrosti zneužit Blažej: "Všichni jsme už tak trochu unavení," přiznal své bývalé ženě na mejdanu k promoci dcery Veroniky. Trefná generalizace hodná primáře.

Nemocnice na kraji města po 20 letech

Nemocnice na kraji města po 20 letechDíl druhý - Pomluva

Nemocnice na kraji města po 20 letechDíl druhý - PomluvaRežie: Hynek Bočan, scénář: Petr Zikmund, dramaturgie: Ivo Pelant, hudba: Zdeněk Barták, kamera: Ivan Šlapeta, hrají: Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Andrea Čunderlíková, Josef Dvořák, Iva Janžurová, Ladislav Frej, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík a další.

Anketa

Bylo druhé pokračování Nemocnice po dvaceti letech lepší než první?
Ano
36,2 %
Ne, bylo ještě horší
15,9 %
Ne, bylo stejně rozpačité
47,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 603 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze seriálu o nemocnici se opět stal hit

Televiznímu seriálu Nemocnice na kraji města je skoro třicet let a televize ho vysílala už pětkrát. Přesto stačí, aby se znovu objevil na obrazovce, a vybere...

Pokračování Nemocnice se blíží

Na právě reprízované díly oblíbeného seriálu Nemocnice na kraji města už 20. října naváže třináctidílné pokračování, které před časem dokončil režisér Hynek...

Výběr článků

Načítám