Hlavní obsah

Nemocnice lámala rekordy

Novinky, Eva Zajíčková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsledovanějším pořadem České televize se letos stal první díl seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, který si vybralo 46,8 procent lidí. V pondělí večer se na něj dívalo 3,96 milióny diváků nad patnáct let a 181 tisíc dětí. Představují 77 procent ze všech lidí, kteří v tu dobu seděli u obrazovky. Vyplývá to z údajů ATO - Mediaresearch.

Foto: Josef Talaš
Článek

Česká televize tak pokořila své konkurenty, protože jen 13,9 procent diváků dalo přednost Volence na Nově a 4,9 procent Komisaři Rexovi na Primě.

Podobně vysokou sledovanost jako první díl Nemocnice přitom získává jen hlavní zpravodajská relace Novy, Televizní noviny, a dlouhodobě se tak drží na špičce nejsledovanějších pořadů.

Rozdělení publika

Jak zveřejnil analytik programu České televize Karel Zeman, třináctidílné volné pokračování legendárního seriálu zaujalo více ženy (sledovanost 52,3 %) než muže (sledovanost 41,0 %). Ovšem shodně u obou kategorií jde o letos nejsledovanější pořad vysílaný Českou televizí. Sledovanost první části nové Nemocnice rostla s věkem - z 23,7 % v případě 15-24letých na 60 % u seniorů od 65 let výše.

Překvapivě rostla sledovanost s výší dosaženého vzdělání. Zatímco u diváků se základním vzděláním činila 38,4 %, u vysokoškolsky vzdělaných 57,3 %.

Poslední díl z původní série vyhledalo 31 % diváků nad 15 let, což představuje 2,6 miliónu lidí.  

Ráno zasypaly televizi ohlasy na první díl. Kdo se do ČT nedovolal, vypovídal se na jejich internetových stránkách. Na webových stránkách ČT se i včera diváci pokoušeli vypátrat, jak to všechno bude dál, někteří kvůli tomu volali i do tiskového oddělení.

"Jsou zvědaví, jak se to vyvine. Od pondělka to nepřestává. Dokonce jsme museli vyvěsit na internet upozornění, že děj dalších dílů zveřejníme, ale později," sdělila Právu vedoucí tiskového oddělení Bohuslava Holubová.

Nebezpečí pro konkurenci

Čísla jsou varující pro konkurenci. Pokud si 77 diváků ze sta vybralo volné pokračování Dietlovy legendy, budou sledovat následující díly i mnozí z těch, které ten první zklamal. Co kdyby to přece jen stálo za to...

Následujících dvanáct týdnů nemají Nova s Primou moc šancí, aby diváky něčím zvlášť zaujaly. Větší šílenství totiž řadu let nedokázala vyvolat žádná celoplošná televize. V pondělí po 20 hodině se dokonce usadilo u obrazovky mnohem víc lidí než obvykle. Velikost publika přesáhla pět miliónů dospělých, což je vrchol, který nastává výjimečně, zpravidla jednou do roka. Od Vánoc do Silvestra. Například v pátek po osmé se dívalo na televizi jen 3,5 miliónů lidí, v neděli 4,5 miliónu.

Pondělní večery se tedy nejspíš bojovat nebude. Nejsledovanější televize, Nova, vysílá v tutéž dobu zábavný pořad Volenka, který už delší čas sledovala tak tak čtvrtina diváků. Vrátil se doktor Blažej a Volenka sletěla na polovinu. Komisař Rex, který kdysi lámal rekordy, z 15 - 20 procent klesl na 5 %. Porážka je to sice veliká, ale nepříliš bolestná. Ze seriálu beztak už Prima vytěžila, co mohla. A to několikrát.

Konkurenci proto nezbyde nic jiného, než si hojit rány v jiné dny, se ztracenými pondělky se smířit a doufat, že i ony dokážou prodat vlastní seriály stejně dobře. Nova ho plánuje odvysílat příští podzim, Prima ho ohlásila už na jaro.

Anketa

Jaký byl první díl Nemocnice po dvaceti letech?
Lepší než původní
8,9 %
Srovnatelný s původními
15,5 %
Horší než původní
24 %
Tak špatný, že ho s původními nejde ani srovnat
51,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1850 čtenářů.

O čem je pokračování nemocnice

V prvním díle se divák dozvěděl, co se událo za dvacet let. Ortopedii stále vládne doktor Blažej, oženil se sestrou Inou a mají spolu syna Jana, s první manželkou mají syna-lékaře a dceru-studentku práv.

Zrazený manžel Iny, řidič sanitky Roman Jáchym, je starostou města a politickou kariéru udělal i doktor Cvach. Opuštěná doktorka Čeňková, která odmítla nabídku Sovy - otce zůstat v rodinné vile, má jen medicínu. Její přítelkyně, anestezioložka Králová sama vychovává dospívající dceru a stále tají jméno jejího otce. Hubatá sestra Pěnkavová pořád vládne oddělení a její muž, který začal vyrábět bazény, se těší na společnou firmu Pěnkava a syn.

Primář Sova žije sám v domově důchodců jeho syn Karel s druhou manželkou dohlížejí na rekonstrukci Sovího hradu až z Německa. Jenže oba znovu přijíždějí do Boru s tajným plánem - koupit si nemocnici...

Eva Zajíčková

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocnice, ve které nemůže být hůř

Hrdinové a hrdinky nejpopulárnějšího československého seriálu se vrátili na místo činu. Po dvaceti letech jsou uvězněni ve své nemocnici v době reálné skrz...

Výběr článků

Načítám