Hlavní obsah

Němečtí spisovatelé se představí v Praze

Právo, František Cinger
PRAHA

Dramatici Arpád Göncz a Václav Havel, estonský spisovatel a filmový režisér Lennart Meri a Lech Walesa se sejdou v Praze na besedě Pokus o život v pravdě, zkušenosti prezidentů, která zahájí XII. fórum Else Laskerové-Schülerové. Za podpory Česko-německého fondu budoucnosti se bude konat v Praze od 16. do 24. října.

Foto: archiv NPÚ, úsp Sychrov

Byla Piccolominiho manželka stejně půvabná?

Článek

Bohatý program čtení, besed a přednášek sestavil německý spisovatel Jürgen Serke. "Praha je srdce evropského umění a literatury," vysvětlil, proč se fórum koná právě v Praze.

Hans-Dietrich Genscher v rozhovoru se Serkem vzpomene na zkušenosti z Prahy roku 1989. Představí se německy píšící autoři z Čech Lenka Reinerová a Joseph Hahn. Arnošt Lustig se svou ženou Věrou Weislitzovou reprezentují literaturu holocaustu. Setkání Jaroslava Rudiše s německým spisovatelem Jörgem Bernigem se uskuteční pod názvem Dva jazyky - jedna literatura.

Český komorní orchestr zahraje skladby terezínských autorů, představí se i Greta Klinsbergová, hlavní představitelka terezínské opery Brundibár Hanse Krásy.

Else Laskerová-Schülerová, ústřední ženská osobnost mezi německými spisovateli, jejichž díla byla nacisty spálena, měla kontakty s pražskými umělci. Přátelila se s Werfelem, Brodem i vídeňským novinářem a spisovatelem Karlem Krausem, který pocházel z Jičína.

Do Prahy přijela poprvé v roce 1913 a několikrát se sem vrátila. Její pražští přátelé zajížděli do Berlína a oběma směry putovaly dopisy - a básně, jež jim věnovala. Židovské spisovatelce se podařilo před nacisty uniknout, ale krátce před koncem války zemřela v Jeruzalémě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám